HDD-20210105_800400

HDD shipments dalen met wel 35 procent

Trendfocus zou recent hebben gerapporteerd dat 2,5” en 3,5” HDD shipments het afgelopen kwartaal met 31 tot 35 lager zijn dan een jaar terug. De daling raakt de twee formfactors en elke marktgroep.

2,5″ en 3,5″ HDD

Of het nu gaat om 2,5” schijven voor mobiele toepassingen of de 3,5” modellen voor servers en desktops, de daling is over de volle breedte groot. De verklaring klinkt simpel. Er kan minder gemaakt worden door schaarste aan componenten en de vraag is geringer.

Als er alleen sprake zou zijn van minder productie, dan zou normaal gesproken de prijs opwaartse druk kennen. Omdat dit niet zichtbaar is moet het dus inderdaad zo zijn dat ook de vraag geringer is geworden.

Bij dat laatste is de verklaring van Trendfocus opgesplitst naar het soort schijf en gebruik. 2,5” externe storage is een kleine markt en de vraag daar is nog harder gedaald. Maar door die niche status heeft dat weinig invloed op het globale beeld.

Als dat klopt is er mogelijk ook sprake van iets anders. De min van 40% (!) voor dit type opslag kan ook duiden op sterkere concurrentie van flash storage. Dit is dus iets dat in de gaten gehouden moet worden.

Dat er vraag is naar schijven voor desktops klinkt ergens wel logisch. Het is niet alleen de verdringing door SSD’s wat hier een rol speelt. De vraag daar dit soort computers is hard achteruit gegaan en daarmee dus ook de vraag naar HDD’s door de fabrikanten en assemblage bedrijven (OEM, ODM)

Andere issues

Het wegvallen van vraag in de enterprise sector is alleen maar te verklaren als hyperscalers en andere grootgebruikers pas op de plaats maken. Dat is niet het verhaal van Trendfocus, daar wijst men op het gebrek aan passend aanbod. De issues aan de andere kant lijken totaal onderschat te worden. Zoiets is extra opvallend, omdat men in een andere rapportages melding maakt van het wegvallen van orders voor andere onderdelen voor servers en de prijsdruk op DRAM door een tegenvallende vraag.

(link)

Share