Lto-4x tape

Heeft tape naast een lage TCO ook een groen pluspunt?

Lto-4x tapeHet Duitse Incom Storage wijst in een persbericht op de voordelen van tape en noemt daarbij ook “groen” als pluspunt. Dat bij storage ook gekeken wordt naar de duurzaamheidsaspecten komt weinig voor. Tijd dus om daar eens bij stil te staan.

Bekende voordelen van tape

De voordelen van tape, het onderwerp waar Incom aandacht voor vraagt, zijn bekend. Het biedt de beste prijs/kwaliteit verhouding voor lange termijn opslag. Tape is bedoeld als air-gapped opslag. Data op tape kan niet zo makkelijk worden besmet met malware. De houdbaarheid van het medium is ook een pluspunt. Meer dan 30 jaar is geen uitzondering. Optische discs kunnen die levensduur niet halen.

Voordelen en TCO

De genoemde voordelen hebben allemaal invloed op de TCO. Die is voor tape ook verder betrekkelijk eenvoudig vast te stellen. De benodigde hardware gaat lang mee, maar is door de beperkte markt hoger geprijsd. Beheer en onderhoud kan zeker niet altijd remote gebeuren. Dat verhoogt de kosten ook. Maar door de lage prijs per TB voor de opslag en de lange levensduur is de TCO uiteindelijk wel weer lager dan bijna elke andere oplossing.

Tape en duurzaam

Wat buiten de scope van een TCO berekening valt is de eco-footprint. Daarbij moet naar alles worden gekeken. Van de productie van de tape en hardware tot en met het buiten gebruik stellen. Welke grondstoffen zijn daarvoor nodig, hoeveel energie vergt de productie zijn vragen die daarbij horen. Aan het einde van de levensduur wordt bepaald in welke omvang de materialen nog te recyclen zijn.

Het ligt voor de hand dat de eco-footprint van tape oplossingen positief wordt bepaald door de lange levensduur. In tegenstelling tot een AFA gaat deze techniek makkelijk meer dan een decennium mee. Het gebrek aan concurrentie heeft ook positieve gevolgen voor die footprint. In een markt met veel concurrentie is de prijsdruk hoog. Daardoor is de mogelijkheid tot inname van de hardware en hergebruik per definitie geringer.

Omdat tape gebruikers een kleinere groep vertegenwoordigen is de omvang van de tweede hands markt overigens ook een stuk kleiner. Dat kan dan weer als minpuntje bij de factor “groen” worden gezien. Desalniettemin, het zou inderdaad kunnen zijn dat tape hier een streepje voor heeft op optische schijven en reguliere harde schijven. Dan is het toch opvallend dat het nog zo weinig wordt gebruikt in de marketing.

Storage Nieuws heeft slechts een keer eerder een bericht over groen en tape geplaatst. Dat ging overigens over het lage stroomverbruik. Ook dat is een belangrijk en onderbelicht pluspunt.

Share