Het letterlijk laten verdwijnen van EOL IT en storage

      Comments Off on Het letterlijk laten verdwijnen van EOL IT en storage

Dankzij een tweet van @KimZetter weten we dat Amerikaanse militairen met 4000 pounds oude EOL IT zitten die grondig moet worden vernietigd. Het is een van de weinige keren dat in de pers wordt stilgestaan bij de fase die komt na End of Life (EOL) van hardware.

In dit geval gaat het om systemen en onderdelen die data bevatten die maximaal geclassificeerd is. Het aandeel van harde schijven is 2 ton. Ze mogen op geen enkele wijze meer in omloop worden gebracht. Daarom is er een tender uitgegaan voor het vernietigen van deze omvangrijke hoeveelheid hardware. De vragende partij heeft daarbij als expliciete eis gesteld dat alles “tot as” moet worden verbrand.

Een deel van de discussie over de tender die op Twitter is gevoerd gaat over de verplichting te verbranden. Dat dit uit milieuoverwegingen niet de beste keuze zal zijn wordt niet genoemd. Wel dat het misschien een overbodige beperking is. De hyperscalers – met overheidscontracten – hebben immers minder opzienbarende methoden tot hun beschikking op harde schijven (spinning en ssd) in onherkenbaar en onbruikbaar kleine stukken te vermalen.

Het is goed dat door dit bijzondere voorbeeld weer eens wordt stilgestaan bij de vraag wat er met IT in het algemeen en storage in het bijzonder moet gebeuren als EOL is bereikt. Het blijft te vaak voorkomen dat schijven na gebruik in de refurb markt of op veilingen opduiken. Niet zelden kan dat data van de oude gebruikers zichtbaar kan worden gemaakt. Destructie is een optie die al lang bestaat maar niet bij iedereen bekend lijkt te zijn. Voordeel van dat laatste is dat ook de materialen opnieuw kunnen worden ingezet.

Share