kwartaalcijfers grafiek cijfers

Het worden spannende tijden voor anything storage

De economie heeft het moeilijk en voor elk bedrijf dat iets met storage doet worden het helemaal lastige tijden. Het kan niet anders of tot het eind van 2022 zal een aantal bedrijven omvallen of worden overgenomen.

De afgelopen dagen verscheen het bericht dat Nutanix is benaderd voor een overname. Het gerucht lijkt van twee kanten te komen. Dat Nutanix een geschikte kandidaat is om te worden opgeslokt is al jaren bekend. Vooralsnog is het een organisatie die veel geld verbrandt en niet in staat is structureel winstgevend te worden.

Die reputatie geldt ook voor andere bedrijven die iets doen met storage. Ook al is meer dan een dozijn aanbieders van de markt verdwenen, er blijft een opmerkelijk grote groep “start-ups” actief die niet doorbreken. Tot voor enige tijd was dat amper een probleem. De rente was laag en het te verwachten rendement was meer dan aantrekkelijk. VC’s stopten om die reden enorm veel geld in dit soort bedrijven.

Saai

De omslag kwam alweer vier jaar geleden. Security bleek een betere investering. Miljarden zijn in die sector belegd. Dat in die periode ook de eerste storagebedrijven feitelijk failliet gingen is dan ook geen verrassing. Zonder extra funding zakten die direct door het ijs. Het uitblijven van funding had ook een ander effect. Zonder vers geld was er minder budget voor communicatie en events. Storage verloor in korte tijd de wilde jaren en werd weer saai.  Saai en weinig lucratief. Dat is geen gelukkige combinatie als het gaat om het paaien van beleggers.

Nu is de rente in korte tijd gestegen. Gratis geld is er niet meer. Security is nog meer dan ooit een sector met hoge groei. Storage heeft weinig positiefs te melden. De groei van datalakes en vergelijkbare marketingkreten is geringer dan men durft toe te geven. Als zelfs de hyperscalers minder harde schijven bestellen dan voorgaande jaren dan is dat ook een indicatie dat er iets met storage aan de hand is.

Start-ups die in de EU totaal niet bekend zijn, maar wel in Amerika iets probeerden sluiten inmiddels de deur of saneren zo veel dat de levensvatbaarheid in twijfel getrokken zal worden. Pavillion en Nyriad zullen niet de laatste zijn. En door de meldingen over die laatste twee bedrijven wordt het nu wel mogelijk voorspellingen te maken. De vermeende positie van Nutanix versterkt dat beeld. Het signaal is dat het nu de verkeerde kant opgaat voor dit soort vendoren – dus zowel start-ups als de chronisch verliesgevende.

Hele keten

Maar het is niet alleen op het niveau van de makers van software of storage appliances dat het de verkeerde kant op gaat. Als Western Digital, Seagate en Toshiba allemaal teleurstellende cijfers laten zien dan gaat ook daar iets gebeuren. Of het eigen personeelsbestand wordt aangepakt of dat de klappen vooral bij de externe toeleveranciers vallen is nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de pijn zowel de HDD als de SSD (onderdelen) makers raakt. Erger nog, de pijn zit in de hele keten, de komende tijden zal blijken waar daar als eerste de schade zichtbaar wordt

Share