HDD-800400

Hoe afhankelijk zijn DR en back-ups van AWS?

Met drie storingen achter elkaar bij AWS hebben veel gebruikers moeten vaststellen dat ze voor DR en back-up oplossingen afhankelijk zijn van een bedrijf dat geen 100 procent uptime kan garanderen. Dat is niet het enige waar men tegenaan loopt.

De storingen de afgelopen periode bij AWS zijn verschillend in oorzaak en omvang. Ze zijn inmiddels opgelost en het bedrijf heeft beterschap beloofd. Iets anders kan het ook niet, want er zijn met deze pannes veel meer klanten in de problemen gekomen dan voorheen.

Storage en software

Dat heeft veel te maken met het marktaandeel van het bedrijf, maar ook met iets anders. Een grote groep bedrijven die zelf DR en back-up oplossingen bieden maken gebruik van AWS. Soms is dat heel direct in de vorm van de storage capaciteit. In een aantal andere gevallen is het om de software die nodig is die oplossingen mogelijk te maken als SaaS dienst aan te bieden.

Twijfel aan uptime

Precies die laatste groep levert nu de meeste kopzorgen. Er is namelijk sprake van een onderschat risico als men voor de opslag en de applicatie gebruik maakt van een en de zelfde infrastructuur. In principe was dat probleem al jaren bekend, maar er was geen reden om aan de uptime van AWS te twijfelen. Omdat die zo hoog was zijn steeds meer applicatiebouwers en storage aanbieders AWS gaan gebruiken. Logisch, maar nu blijkt dat AWS kan falen moet daar beter naar gekeken worden.

Alternatief

Meer dan ooit zullen dan ook aanbieders van DR en back-up opties met een kleinere footprint een voordeel hebben. Met de simpele verwijzing naar het AWS trackrecord van Q4-2021 en de mondiale verstoringen in dienstverlening zullen ze het eigen portfolio beter in de markt kunnen zetten. Niet zozeer als volwaardig alternatief voor AWS. Dat is waarschijnlijk niet gevraagd of nodig. Wel als een tweede of derde standbeen voor de DR en BU oplossing. Dat is namelijk wel nodig. Trefwoorden: compliance en BC.

Share