Hoe Western Digital de WD RED SMR problemen oplost

      Comments Off on Hoe Western Digital de WD RED SMR problemen oplost

westerndigitalEnkele dagen terug heeft Western Digital op het eigen blog een aankondiging gedaan over de WD-RED serie die door de SMR problemen vol in de aandacht staat. De gekozen oplossing is simpel en duidelijk. De bestaande RED serie wordt opgesplitst en de uitleg over de verschillen uitgebreid.

SMR en NAS

Het grootste probleem voor Western Digital is dat het tot nu toe onder het label RED schijven in de markt heeft gezet met en zonder SMR techniek. Daarnaast was er ook een PRO variant van de (grotere?) schijven.

Verkopers van NAS devices en natuurlijk de kopers zijn te makkelijk op het verkeerde been gezet over de verschillen tussen de RED schijven. Uit de tekst op de retail verpakkingen en ook de specificaties op de website van de fabrikant viel niet duidelijk op te maken welke modellen SMR en welke CMR zijn.

Dat heeft er toe geleid dat de goedkopere SMR variant te vaak in NAS machines is beland. Dat zal al snel problemen kunnen opleveren. Zie hier voor de verdere uitleg.

Oplossing

wd-red-familyIn de week dat Western Digital behoorlijk wat nieuwe producten lanceert trekt dat alle aandacht van de pers. Niemand van de Nederlandse collega’s lijkt door te hebben wat er op 23 juni op de Western Digital blog is aangekondigd. Misschien was dat ook wel de bedoeling van het bedrijf. Vanwege de aangekondigde rechtszaken zal het extra voorzichtig moeten zijn met de communicatie over SMR schijven.

Western Digital maakt op het blog een simpele oplossing voor de SMR schijven bekend. Die blijven deel uitmaken van de RED serie. Schijnbaar zijn de verkopen dusdanig dat opgeven van dit marktsegment onbespreekbaar is.

Het bedrijf splitst de RED serie op in drie labels. WD Red, WD Red PLUS en WD Red PRO. De eerste en laatste zijn er nu ook al, de middelste is nieuw. Voor de consument en de verkoper wordt het wel even opletten, maar met de betere specs moet dat lukken. De WD Red (zonder toevoeging) wordt nu gebruikt voor schijven met SMR. Red PLUS en PRO maken gebruik van CMR.

De maximale capaciteit van de WD Red SMR modellen blijft met 6TB ver onder die van de andere modellen. Waarschijnlijk wil men daarmee ook bepaalde gebruiksscenario’s (zwaarder gebruik vooral) uitsluiten.

Share