Hogere HDD prijzen – maar voor hoelang

Het verhaal gaat dat een nieuwe vorm van cryptomining leidt tot hogere HDD prijzen. In plaats van rekenkracht heeft CHIA vooral opslagcapaciteit nodig. De snelheid waarmee de HDD prijzen toenemen lijkt op de prijsontwikkeling van grafische kaarten die voor het minen worden ingezet. Toch is er deze keer een spelbreker.

Grafische kaarten en HDDs vergelijken is om meerdere redenen onlogisch. Een GPU heeft veel meer componenten nodig (chips) waarvan bekend is dat het aanbod lager is dan de vraag. Een GPU heeft ook een stroomverbruik dat een factor 10 of meer hoger is dan een SATA of SAS HDD.

HDD productie capaciteit

Dat cryptominers “uitwijken” naar mining via of met een HDDs is alleen al door bovenstaande verwijzing naar kosten te begrijpen. Dat hierdoor de HDD prijzen onder druk komen te staan lijkt onvermijdelijk. Maar er is reden waarom dat niet opgaat. Allereerst is de HDD productie capaciteit niet vergelijkbaar met die van GPUs. Toshiba. WD en Seagate zullen het niet graag willen toegegeven, maar extra vraag kan moeiteloos worden opgevangen. Het aantal shipped schijven staat immers al jaren onder druk en de capaciteit is nog geheel afgebouwd.

Ingrijpen toezichthouders

Maar er is een externe reden waarom minen met een harde schijf waarschijnlijk veel minder impact op de prijzen heeft. Na ingrijpen van toezichthouders in de VRC is het “traditioneel” minen onaantrekkelijk (want verboden). Dat heeft grote invloed op de prijzen van cryptogeld. Het ingrijpen van toezichthouders in andere landen om het de zogenaamde exchanges lastig te maken heeft ook behoorlijke impact.

Vanuit de techniek beredeneerd is de nieuwe manier van mining best interessant. Daar de timing blijkt ongelukkig gekozen en dat zal er voor zorgen dat de hogere HDD prijzen tijdelijk zijn. Of de prijzen weer teruggaan naar het niveau van voor 2021 is overigens nog maar de vraag. Het trio fabrikanten heeft daar in principe geen belang bij.

Share