Hoya over glazen platters en het verdwijnen van 2,5” harde schijven

      Comments Off on Hoya over glazen platters en het verdwijnen van 2,5” harde schijven

hoya_logoHet Japanse Hoya, marktleider voor de productie van harde schijf platters heeft eind oktober bij de presentatie van de kwartaalcijfers goede insights over markt van harde schijven gegeven. De toestand van de markt voor gewone harde schijven is wat at betreft glashelder maar niet geheel positief.

Hoya doet meer dan platters

Hoya doet veel meer dan platters voor harde schijven maken. De meeste omzet maakt het met opticals. Contactlenzen zijn daarvan het bekendste product. Dat wil niet zeggen dat het bij de presentatie van de kwartaalcijfers weinig aandacht besteedt aan de productie van platters. Uitgebreid wordt uitgelegd waarom dat deel van het portfolio in een kwartaal tien procent omzet is verloren.

Hoya-kwartaalcijfers - FY20_Q2_IR_Material_pdfHet verhaal is duidelijk. De vraag naar gewone harde schijven met een 2,5” formfactor loopt snel terug. Laptops en game consoles vallen steeds meer af als bestemming, omdat SSD daarvoor inmiddels de betere oplossing is. Het zijn de budget laptops en externe harde schijven waarvoor 2,5” schijven nog nodig zijn. Hoya rapporteerde voor platters met een kleine diameter maar liefst 40 procent minder omzet.

De markt voor 3,5” harde schijven gaat in principe wel goed. Dat de omzet daar groeide met 35 procent zegt genoeg. De verdringing door SSDs is hier iets minder aan de orde, althans bij de grotere capaciteiten. Het probleem is vooral dat de huidige technologie het lastig maakt in die formfactor meer dan 20TB capaciteit te stoppen.

Link tussen platters en maximale omvang harde schijven

Om de 20TB beperkingen te kunnen doorbreken volstaat het volgens Hoya niet om alleen te kijken naar HAMR of MAMR. Vooral de laatste techniek biedt geen oplossing omdat het te complex is. Nodig is een andere platter voor schijven met grotere capaciteit. Lezers van Storage Nieuws weten door eerdere artikelen over Hoya dat het bedrijf overtuigd is van de glazen platters. Daarvoor heeft het in principe in meerdere landen in Zuid Oost Azië productiefaciliteiten.

Tussen de regels valt te lezen dat het Hoya inschat dat de 20TB die nu op de markt komen een beperkte levensduur zullen hebben. Deze schijven zijn niet meer dan een kortstondige overbrugging naar 22+TB schijven met glazen platters. Daarvan zou dan de consequentie zijn dat 20TB de laatste hoge capaciteit schijven zijn die van gewone platters gebruik maken.

Share