HPE heeft dubbele primeur met Critical Firmware Update voor SSD’s

      Comments Off on HPE heeft dubbele primeur met Critical Firmware Update voor SSD’s

Storage was vroeger eenvoudig. Een harde schijf werd ingebouwd, aangesloten en daarna gebruikt. Onderhoud in de vorm van firmware updates waren een zeldzaamheid. Bij SSD’s is dat anders. Elke a-merk leverancier heeft tijdens de lifecycle van een model wel een firmware update. HPE heeft bij dat laatste een dubbele primeur en dat is niets om trots op te zijn.

Firmware

Dat de firmware van een SSD kan worden geüpdatet zal algemeen bekend zijn. Vendoren van de schijven leveren software die de gebruiker informeert over de conditie van de schijf en de mogelijkheid tot die updates. In de regel is een update nodig om de performance te verbeteren. De doorvoeren van de updates is inmiddels geen probleem meer. Wat dat betreft is de techniek, owel de hardware als software, volwassen.

Primeur?

HPE heeft op 19 november een bericht verspreid dat die volwassenheid in twijfel trekt. Het is zeer waarschijnlijk een primeur voor HPE. Het constateert namelijk dat de firmware in bepaalde SSD schijven verhindert dat deze langer dan vier jaar inzetbaar zijn. Dit kan worden gelezen als een geval van “planned obsolescence”, wat bij consumer electronics aan de orde van de dag is (zie ook de reacties op dit artikel) .

Dat dit ook drijfveer is geweest van de slechte firmware kan echter worden betwijfeld. De schijven die er last van hebben zijn allemaal voorzien van een SAS aansluiting, en die wordt niet voor consumenten producten toegepast.

De tweede primeur is dat de communicatie wordt voorzien van het advies Critical Firmware Update. In de zakelijke markt is – tot zo ver bekend – nog niet eerder een dergelijk zware waarschuwing verstrekt.

De communicatie is verder inhoudelijk correct en de fix van het probleem is niet complex. Toch is dit iets dat in zowel de zakelijke markt als bij consumenten indruk zou moeten maken. Een SSD is niet alleen heel vlot, het type opslag is ook gevoeliger voor firmware bugs.

Share