HPE-logo

HPE storage cijfers als indicatie van een stagnerende markt

Gisteren bij het artikel over de waarschuwing van Seagate en stond dat de cijfers van HPE daar al een indicatie voor waren. Wat zijn dan de cijfers van HPE

HPE heeft op 30 augustus de kwartaalcijfers bekend gemaakt (pdf). Voor iedereen zichtbaar is dat de omzet bijna gelijk is die van een jaar geleden. Een krappe plus van 1 procent maakte geen indruk op pers en beleggers.

Driver vs voorzichtigheid

Die plus is het resultaat van verschillende productgroepen. De plussen zijn door het bedrijf uitgebreid beschreven. Zo is men zeer trots op de toename van de Greenlake dienstverlening. Dat is het portfolio waarbij de klant de hardware als een dienst afneemt. Als daar veel groei zit kan dat twee dingen betekenen. Afnemers willen geen eigen hardware meer bezitten of het is een manier om – in tegenstelling tot lease – desgewenst ook weer snel van de verplichtingen af te komen. Dat laatste noemt HPE natuurlijk niet als een driver voor de business, maar iedereen weet dat de markt extra voorzichtig is en zo min mogelijk langer lopende verplichtingen wil aangaan.

Greenlake vs storage

Via Greenlake kan ook storage hardware worden afgenomen. Als Greenlake hard groeit in omzet dan zou dat deels door storage producten kunnen komen. Dat is echter nadrukkelijk niet het geval. HPE rapporteert namelijk een daling van omzet en marge voor storage. Tegelijk spreekt het van grote belangstelling voor bepaalde producten met een double digit omzetgroei. Die twee signalen laten zich amper combineren. Wat het waarschijnlijk aangeeft is dat HPE geconfronteerd wordt met een deels stagnerende markt, denk aan de hyperscalers. In andere delen van de markt is de vraag nog wel op niveau. Omdat HPE expliciet Nimble noemt kan dat hinten op groei in dat deel van de markt dat gebruik maakt van eigen onpremise of colocatie oplossingen in plaats van de cloud.

Share