huawei

Huawei storage – kan dat wel overleven?

Huawei kan geen smartphones meer produceren, de serverproductie is recent van de hand gedaan, kan het wel doorgaan met storage oplossingen?

IO500

Die vraag wordt getriggerd door een persbericht van het Chinese bedrijf. Het laat via een persbericht in meerdere talen weten dat het model OceanStor Pacific de tweede plaats van de IO500 ranking bezet houdt.

IO500 is een van de rankings om de prestaties van IT te kunnen vergelijken. De rankings zijn er voor complete systemen zoals servers. In dit geval gaat het om storage voor HPC (High Performance Computing) systemen.

HPC is een markt waar veel geld omgaat, maar de aantallen gering zijn. Storage voor HPC is een niche binnen, of naast, deze niche. Op de IO500 lijst staan daarom ook namen die totaal niet bekend voorkomen. Dat zijn echte eenmalige maatwerk oplossingen voor een gebruiker.

Of het maatwerk is of een aangepast systeem van een grote vendor, in elke machine moet snelle storage zitten. HDD’s hebben hier niets meer te zoeken, het is flash dat de dienst uitmaakt. Toch zijn het HDD’s die wijzen op een mogelijk nieuw probleem voor Huawei.

Sancties

Het bedrijf mag door de Amerikaanse sancties niet meer bevoorraad worden met componenten met een Amerikaanse footprint. Of het gaat om een schroef of om firmware, maakt daarbij verder weinig uit. Dat de Amerikaanse overheid en politiek daar goed op letten is recent nog duidelijk geworden. Seagate ligt onder vuur wegens het leveren van HDD’s aan de Chinezen.

De kans dat er nu nog Seagate hardware die kant uit gaat is klein, maar hoe zit dat met SDD’s? Die worden bijna allemaal buiten Amerika geproduceerd. Samsung als de nummer 1 levert bijzonder snelle modellen voor HPC oplossingen. Samsung hoeft zich ook weinig van de Amerikaanse boycot aan te trekken. Maar dat is een ander verhaal voor Micron, Western Digital, Seagate en Kioxia. Zelfs al produceren deze bedrijven niet in Amerika, ze hebben in de vorm van de grootaandeelhouders en huisbanken een Amerikaanse footprint.

Over die as kan het Huawei dus nog lastig gemaakt worden om aan onderdelen voor de storage oplossingen te komen. Daarbij is nu alleen nog maar de flashstorage genoemd. Dat deze systemen CPU’s hebben die op de zwarte lijst kunnen staan spreekt verder voor zich. Dus hoe lang kan Huawei nog iets op basis van storage aanbieden?

Share