ibm256

IBM en storage – het blijft lastig en neemt verder af

ibm256De cijfers waarmee IBM maandag naar buiten is gekomen wijzen op groei, maar wie beter kijkt zien dat storage wederom marktaandeel en omzet heeft verloren. Ondertussen is duidelijk dat storage voor IBM een probleem gaat vormen, tot zover dat het nog niet is.

Omzetgroei

IBM heeft er alles aan gedaan om de beleggers een goed gevoel te geven. Het kon de sterkste omzetgroei op kwartaalbasis van de afgelopen drie jaar laten zien. 3,7 procent is veel meer dan waarop de markt had gerekend. Het aandeel ging dus ook met een plusje de beursvloer af. Nu twee dagen verder is daar nog maar nog maar een derde van over. Beleggers zijn beter naar de cijfers en de langere termijn verwachtingen.

Cloud gaat goed

Voor alles dat met cloud te maken heeft is er niets aan de hand met IBM. Er komt dankzij Red Hat veel omzet binnen en de marge daarvan is goed. Ook bij services kon een fraaie plus worden gerealiseerd. Maar daarmee is dan wel de koek op. Systems is op jaarbasis 10 procent omzet verloren. In die groep zitten naast de mainframes ook de storage oplossingen.

Details

Details van dat laatste worden goed verhuld, maar voor iedereen is duidelijk dat daar pijn wordt geleden. Voor storage gelden namelijk niet de zelfde investeringscycli als voor de mainframes. Er is ook nergens in de markt te horen dat IBM met storage iets echt bijzonders is. Natuurlijk is het logisch dat gebruikers van bestaande IBM hardware ook voor storage in aanmerking komen. Bundeling en forse kortingen op de prijslijst zijn begrijpelijk. Maar het is steeds minder duidelijk voor wie dat nu echt een lange termijn oplossing kan zijn. Voor echt koude data heeft IBM met tape aanbod, maar voor de andere vormen van storage zal het moeten concurreren met een paar grotere concurrenten en de cloud aanbieders. Die hebben duidelijk betere kaarten in handen, anders zou IBM de cijfers voor storage meer aandacht geven.

Share