Waarom datacenter footprint optimalisering niet overal aan de orde is

      Comments Off on Waarom datacenter footprint optimalisering niet overal aan de orde is

Vorige week maakte het Taiwanese Infortrend een nieuw storage systeem bekend. De EonStor GS Gen2 heeft in de 4U uitvoering 60 bays. Een totaal opgebouwd systeem kan 896 disks bevatten. Het bedrijf spreekt over datacenter footprint optimalisering.

Infortrend is niet de enige producent van storage oplossingen in 4U. Dit soort appliances en – indien gekoppeld – complete systemen is al jaren op de markt. De komst van 3,5” HDD’s met capaciteiten van 16+TB zorgt er voor dat een 10PB+ systeem in 1 rack kan worden ondergebracht. Dat is een indrukwekkende hoeveelheid data.

De vraag naar dit soort storage oplossingen is groot, maar het wil nadrukkelijk niet zeggen dat iedere klant zijn datacenter footprint maximaal zal optimaliseren. Er zijn drie redenen waarom dat niet het geval hoeft te zijn.

Redenen

De eerste reden is dat de maximale vloerbelasting door een rack volgestopt met harde schijven wordt overschreden. Dat is een situatie die kan voorkomen bij inpandige serverruimtes. Dat zijn geen datacenters, maar het vertegenwoordigt wel een wezenlijk deel van de markt voor storage oplossingen. De tweede reden komt uitsluitend voor bij datacenters die de vierkante meters verhuren. Voor hen is het minder logisch faciliteiten te bieden (denk ook weer aan de vloerbelasting) om letterlijk zware klanten te faciliteren. De last over meer racks verdelen levert gewoon meer inkomsten op.

Als derde reden waarom racks volgestopt met bijvoorbeeld Infortrend storage hardware minder vaak voorkomt dan gedacht heeft te maken met de groei van storage. Storage capaciteit is typisch iets dat steeds verder wordt opgebouwd en uitgebreid. Het is gebruikelijk meerdere modelseries en ook merken in racks van een gebruiker in een colo datacenter tegen te komen.

Het is dan ook niet zonder reden dat Infortrend dit nieuwe product bekend maakte tijdens de Supercomputing 2019 conferentie. Daar komen bezoekers die een andere invulling geven aan de begrippen serverruimtes en datacenters.

Share