Infortrend: Supercomputing betekent ook super storage

      Comments Off on Infortrend: Supercomputing betekent ook super storage

InfortrendsupercomputingDeze week vindt de jaarlijkse Super Computing Conference plaats in Denver. Reden voor tal van hardware producenten uit te pakken met de krachtigste machines. Infortrend laat daar zien dat het daarbij om meer gaat dan om supercomputers, machines met veel compute power. Het bedrijf staat er met een assortiment NAS machines, waarvan de grootste een capaciteit van meer dan 100 PB heeft.

Supercomputing

Bij supercomputing wordt vooral gedacht aan machines die in staat zijn snel uiterst complexe berekeningen door te voeren. Minder wordt stilgestaan bij het feit dat berekeningen volgen na input en leiden tot output. In beide gevallen is dat data die ergens moet worden opgeslagen. Naarmate de supercomputers krachtiger worden gaat het in beide gevallen om steeds meer data .

Het gevolg is dat het lezen en schrijven van data op externe systemen een bottleneck kan vormen. Fabrikanten van zowel de supercomputers als de van storage systemen hebben er met glasvezelverbindingen tussen de machines voor gezorgd dat het transporttraject geen horde meer kan zijn. Wat aan de storage zijde vanaf de glasvezelverbinding zit kan en moet ook worden aangepast om de hoge datastroom en het volume te kunnen verwerken.

Infortrend uit Taiwan is een van de bedrijven die daar beter naar heeft gekeken. Data kan met 100GBps naar de storage machines, die ze zelf scaled out NAS noemen, worden geschreven en weer gelezen. Scaled out betekent dat gelijke systemen kunnen worden toegevoegd. In het geval van de Eonstor CS serie is dat met 144 machines (nodes) mogelijk. Dat levert dat een capaciteit van meer dan 100 PB.

CS19 conferentie

Op de CS19 conferentie is Infortrend uiteraard niet de enige storage vendor. Zelfs fabrikanten van componenten, zoals flash schijven staan hier om te laten zien dat ook de storage kant van supercomputing niet stil zit als het om innovaties gaat.

Share