Intel EDSFF SSDs – belangrijk maar niet nieuw

      Comments Off on Intel EDSFF SSDs – belangrijk maar niet nieuw

intelAls we de berichten mogen geloven heeft Intel vorige week in alle stilte het aanbod van EDSFF SSDs vergroot. Deze schijven vallen in de eerste plaats op door de afmetingen. Maar echt verrassend nieuw is de lancering van Intel niet. Ook deze modellen zijn al maanden bekend en uitgebreid getest.

EDSFF is meer dan een formfactor

EDSFF-Form-Factor-Comparison-Supermicro

(illustratie: Supermicro)

EDSFF staat voor Enterprise and Datacenter Storage Form Factor. SSDs die aan deze form factor voldoen kunnen verschillende lengtematen hebben. Er is een korte versie van 111,4 mm. Dat is de E1.S. De E1.L heeft een totale lengte van 318.7mm. Daarnaast is er nog de NF1 van 110mm, die alleen door Samsung zou worden aangeboden. De hoogte van de SSDs verschillen en in principe kunnen er verschillende diktes worden toegepast.

Waarmee EDSFF zich onderscheidt van de 2,5” is dat het een eigen connector introduceert. Iets dergelijks kennen we ook van de M2. EDSFF kent een connector in drie mogelijke uitvoeringen.

De connectoren zijn door Intel en de rest van de deelnemers duidelijk voor meer dan alleen storage ontwikkeld. De 4x 8x of 16x bus aansluiting opent de weg naar het plaatsen van andere “kaarten”. FPGA’s zijn daarvoor een kandidaat.

Voordelen van EDSFF

Met EDSFF wil de industrie een aantal vliegen in een keer slaan. De E1.L geeft de mogelijkheid 1U appliances te maken waar in theorie tot 1 PB aan data kan worden opgeslagen. De term die daarbij hoort is data density. Het andere punt dat deze standaard mogelijk oplost is het stroomgebruik van een 1U storage appliance. De toegenomen lengte van de SSD en de behuizing heeft grote gevolgen op de koeling van de schijven. Het aantal hotspots in een appliance neemt drastisch af. Daarop hoeft de koeling niet langer te worden afgestemd. Dit leidt volgens Supermicro tot 55% minder stroomverbruik voor koeling. De impact daarvan op het operationele kosten van een 1U en het hele rack is heel groot. Omdat EDSFF hot pluggable is wordt ook onderhoud (via de voorzijde van het rack!) een stuk eenvoudiger.

Maar EDSFF is niet nieuw

De indruk die de twee artikelen die vorige week zijn verschenen wekken is dat EDSFF min of meer nieuw is. Dat is niet correct. Van Intel is al maanden bekend dat deze schijven (voorheen aangeduid als Ruler) er zijn. Storagenieuws heeft hier meer dan een jaar geleden al eens op gewezen. Toen was het een echte primeur, nu echt niet meer. Dat laat onverlet dat deze form factor voor SSDs wel een belangrijke ontwikkeling is. Suggereren dat Intel deze SSDs onopvallend in de markt zet klopt echter totaal niet.

Share