Intel en PCIe 4.0

      Comments Off on Intel en PCIe 4.0

Of in een server of desktop een Intel of AMD processor zit heeft lang weinig uitgemaakt voor de storage. De moederborden waarop deze en andere CPU’s zitten hebben immers standaard interfaces voor de harde schijven. Afgelopen jaar bleek die zekerheid niet meer te kloppen. AMD kon iets dat voor Intel onmogelijk is: PCIe 4.0 ondersteuning.

Inhaalslag AMD

De nieuwste generatie AMD CPU’s en daarvoor ontwikkelde moederborden die medio 2019 op de markt kwamen hebben veel aandacht in de vakpers gekregen. De CPU’s presteren schijnbaar op het niveau van marktleider Intel of zijn zelfs aanzienlijk beter. AMD heeft duidelijk een inhaalslag gemaakt. Dat gaat helaas ten koste van het prijsvoordeel. AMD is niet langer substantieel goedkoper dan Intel.

Dat de nieuwste AMD processoren minder gunstig geprijsd zijn dan voorheen betekent niet dat de vraag ernaar bescheiden is. Het toeval wil namelijk dat Intel al een jaar grote problemen heeft bij de productie van CPU’s. Hierdoor is een deel van de vraag verschoven naar AMD.

Ondersteuning PCIe 4.0

Tegelijk is er nog een reden waarom de nieuwste AMD processoren zoveel gevraagd zijn. Ze ondersteunen – in combinatie met de nieuwste chipsets voor moederborden – de nieuwe PCIe 4.0 standaard. PCIe 4.0 maakt snelheden tot 64GB/sec mogelijk, wat een verdubbeling is ten opzichte van PCIe 3.0. Het spreekt voor zich dat deze extra bandbreedte en snelheid optie niet door alle insteekkaarten benut kan worden. WiFi en geluid hebben het ook niet nodig. Voor storage is dat natuurlijk een heel ander verhaal.

Intel heeft om meerdere redenen geen PCIe 4.0 ondersteuning. Mogelijk heeft het te maken met de CPU perikelen. Er zijn echter ook bronnen die wijzen op de nadruk die het bedrijf heeft gelegd op de eigen storage oplossing. Dat zijn  Optane en 3D Xpoint. Het officiële Intel standpunt was dat versie 4.0 weinig relevant was en men zich volledig richtte op de versie 5.0.

Dat standpunt is schijnbaar verlaten. Vlak voor de kerst verscheen namelijk een tweet waaruit afgeleid kan worden dat Intel toch werkt aan storage geoptimaliseerd voor PCIe 4.0.

Share