intel

Intel: SSDs over twee jaar goedkoper dan HDDs

intelDat HDDs goedkoper zijn dan SSDs is een situatie die volgens Intel niet lang meer zal duren. Op een tweedaags online event (vandaag is de tweede dag) legt het uit waarom per 2022 de situatie omgekeerd zal zijn.

Bekend verhaal

Het verhaal dat de prijzen van SSDs hard zullen dalen is bekend. Al meer dan vier jaar hanteren analisten en fabrikanten grafieken en calculaties om dat duidelijk te maken. Die documenten noemen ook een jaar waarin de prijzen van de HDDs en SSDs op het zelfde niveau komen te liggen. Bijna iedereen die vanuit de SSD markt beredeneert, laat dan ook zien dat de prijzen voor SSDs blijven dalen. Die van HDDs zouden minder hard dalen zelfs een opgaande lijn vertonen.

Intel kijkt naar 2022

Intel wijkt weinig af van bovenstaande. Het bedrijf, dat net alle reguliere SSD business van SK Hynix heeft verkocht, noemt 2022 als het jaar waarin de twee lijnen elkaar gaan raken. Zoals vaker gebeurt hanteert het als rekeneenheid niet de prijs per TB. Voor Intel geldt dat naar de TCO gekeken moet worden.

Die insteek is correct. SSDs hebben een lager stroomverbruik dan HDDs en zijn daarom op dat punt goedkoper. Dat een opvolger van QLC (PLC) gaat zorgen voor nog lagere kosten mer TB kan kloppen. Die bewering van Intel kan nog niet worden getoetst, omdat PLC nog niet bestaat. Daardoor is de TCO calculatie enigszins speculatief te noemen.

SSDs goedkoper maar ook beter dan HDDs

Het verhaal van Intel kan overigens kloppen. Zolang niet naar te veel variabelen wordt gekeken is het goed mogelijk dat SSDs goedkoper worden dan HDDs. Er zijn echter twee factoren die de chipmaker niet heeft genoemd. En die twee zijn wel relevant voor het TCO verhaal en het omslagpunt.

De eerste is dat de productiekosten van HDDs niet stabiel zijn. Wie de verhalen op Storage Nieuws over HDD innovatie kent, weet dat ook daar de prijs per TB nog verder naar beneden kan. Nieuwe techniek zorgt ook nog eens voor lagere stroomkosten.

De andere reden is dat voor het bepalen van de TCO ook naar de levensduur en betrouwbaarheid gekeken moet worden. Technisch is het onmogelijk dat QLC betrouwbaarder is en langer meegaat dan TLC. Voor het toekomstige PLC is dat verhaal precies het zelfde.

Dus wellicht goedkoper, maar niet perse geschikter voor een langere levensduur.

Share