Voor omgerekend $9 miljard verkoopt Intel de Non-Volatile Solutions Group (NSG) aan SK Hynix. Dat Intel al langer op zoek was naar een oplossing voor dit deel van de business was geen geheim. Het bedrijf heeft alles op Optane memory gezet. Het wil geen plek meer op de markt voor reguliere NAND producten
Overname van meerdere jaren
De Non-Volatile Solutions Group (NSG) bestaat uit de Dalian fab, alle NAND wafer en componentprocessen, NAND IP, personeel en de gehele SSD business met faciliteiten in China. Daarmee vergroot SK Hynix het eigen marktaandeel, maar dat gebeurt niet in een keer.
Opvallend aan de nu bekend geworden deal is namelijk dat het proces van overname tot 2025 zal gaan lopen. De redenen daarvoor zijn niet helemaal duidelijk. Dat er contracten liggen met grote Intel afnemers die een eerder afstoten van alle onderdelen blokkeert ligt voor de hand. Maar er is ook een andere praktische reden. Intel wil zich volledig kunnen richten op Optane. Dat was al meerdere jaren bekend. De faciliteiten daarvoor zijn er al, maar de marktvraag is nog niet groot genoeg. Met het in een keer afstoten van de gehele NSG zou de omzet en marktpositie van Intel wel verzwakken.
Overigens is op dit moment de deal nog steeds niet officieel bekend gemaakt door de verkopende partij. De verwachting is dat aanstaande donderdag Intel dat wel doet. Dan presenteert het namelijk de kwartaalcijfers.
Inschatting
Intel heeft een klein aandeel in de totale NAND markt. De producten gaan vooral naar de enterprise markt. Op die markt zou Intel 20 procent van de omzet behalen en de nummer twee zijn na Samsung. Op de andere markten, met name de end-user markt is de positie van Intel echter veel geringer.
Intel verwacht dat de enterprise markt zal afstappen van reguliere NAND storage. Dan heeft het met Optane een goed aanbod. Probleem is wel dat die markt minder snel groeit dan vooraf ingecalculeerd. De prijzen voor Optane zijn nog hoog terwijl die voor reguliere flash storage al langere tijd onder druk staan.
Intel wil die laatste markt verlaten om niet gedwongen te worden met minimale (of zelfs negatieve) marges te moeten leveren. SK Hynix vervolgt een andere strategie. Het heeft een eigen SSD productie, maar koopt ook bij. Intel is namelijk niet de eerste acquisitie. De Zuid Koreanen willen de strijd met de nummer 1 Samsung aangaan en Kioxia op een achterstand zetten. Dat lukt nog niet op eigen kracht, ondanks de recente aankopen. Het overnemen van de kennis en klanten van Intel maakt die sprong wel mogelijk.
Risico’s
Dat er risico’s kleven aan de deal spreekt voor zich. Zowel de verkoper als de koper weten niet hoe de markt zich de komende kwartalen ontwikkelt. De neerwaartse prijsdruk en de handelsoorlog tussen de VRC en de VS kunnen de deal schaden.