Intel Optane

Intel’s Optane is nu dan eindelijk einde verhaal

Bij de presentatie van de kwartaalcijfers heeft Intel aangegeven dat het stopt met Optane. Buiten Intel zal daar niemand rouwig om zijn. De markt zit duidelijk niet op deze vorm van persistent geheugen te wachten. Maar er speelt meer.

Onbekend

Vraag aan een willekeurige groep IT beheerder of zij weten wat Optane en 3D Xpoint voor staat. De kans is groot dat een aantal aangeeft er van gehoord te hebben. Men zal het waarschijnlijk ook nog linken aan persistent geheugen. De vraag wie er ook mee gewerkt heeft zal amper worden beantwoord. Dat is dan ook direct een van de redenen waarom Optane een mislukking is geworden en dat terwijl delen van het concept absoluut waardevol en nuttig zijn.

Zoektocht

Al jaren zoeken technici naar methoden om data sneller te verwerken. CPU’s zijn razendsnel, DRAM is dat inmiddels ook. De bottleneck zijn de moederborden en de opslag. De lay-out van moederborden kan verder worden geoptimaliseerd en dat is een ongoing proces. HDD’s vervangen voor SSD’s is een grote sprong voorwaarts. Maar interface ( de “stekker” van moederbord naar SSD) met het benodigde protocol blijven een bottleneck.

Het idee is daarom ontstaan DRAM meer functies te laten vervullen. Voorwaarde daarvoor is dat de data in het geheugen blijft na uitval van stroom (incident of het uitzetten van de machine). In dat geval is er sprake van persistent geheugen.

Intel is met een handvol andere chipbakkers op zoek gegaan naar een methode persistent geheugen in te passen in de marktvraag. Met een belangrijke rol voor kennisorganisaties als SNIA heeft dat tot documentatie geleid, tot prototypes en uiteindelijk kant en klare producten.

Eisen

Er is in het concept echter een horde die niet genomen kan worden. Persistent geheugen stelt eisen aan de overige hardware. Moederborden, SSD”s, de CPU’s en zelfs het OS moet er mee overweg kunnen. Intel maakt alle benodigde hardware en heeft daarmee een complete oplossing. Die oplossing is echter een gesloten systeem. Het laat zich in grootschalige IT omgevingen lastig integreren. Het prijskaartje is ook weinig aantrekkelijk.

De praktische toepasbaarheid van Optane is daarom beperkt tot min of meer stand alone omgevingen. Die komen met het oog op kostenbeheersing en efficiency weinig voor. Dat de hyperscalers de boot hebben afgehouden omdat zij inzetten op eigen CPU architecturen was eveneens een tegenvaller.

Ontmanteling

Intel voelde de bui al langer hangen. Een paar jaar terug is begonnen de businesstak te ontmantelen. De samenwerking op dit punt onder de naam 3D Xpoint met Micron werd veranderd. Wat overbleef aan SSD kennis is verkocht aan SK-Hynix, dat dit nu als Solidigm producten verkoopt. Nu wordt het laatste dat herinnert aan Optane door Intel uit de boeken gehaald. Het zal de geschiedenis ingaan als een dure flop. Een interessant idee, maar ongeschikt voor een markt die niet langer bereid is alle eieren in een mandje te leggen.

Share