Kanttekeningen bij de koudste Google archief cloud

      Comments Off on Kanttekeningen bij de koudste Google archief cloud

Google heeft een week geleden de dienst “Archive class cloud storage” voor iedereen toegankelijk gemaakt. Na ruim een half jaar als bèta/test dienst alleen in de VS beschikbaar te zijn kan nu iedereen via zijn control panel de dienst activeren. Bij de propositie en communicatie zijn enkele kanttekeningen te plaatsen.

Zoals zoveel hyperscalers gebruikt Google het eigen blog om innovaties en lanceringen bekend te maken. Dat is voor de archive class cloud storage ook het geval. Hierover is op 8 januari een lange post verschenen.

Voorbeelden

Google slaagt er in op een goede manier te beschrijven voor welk type data de dienst is bedoeld. Eerst benoemt het de factor tijd en pas dan voorbeelden geeft.

Archive is best suited for data that is stored for more than a year and accessed less than once a year. Tape replacement and archiving data under regulatory retention requirements are two of the most common use cases. Other examples include long-term backups and original master copies of videos and images.

Of het vervangen van tape daadwerkelijk een veelgebruikte use case is kan echter worden betwijfeld. Bestaande tapes overzetten naar een cloud archief vergt immers tijd en geld. Het is waarschijnlijker dat archieven die op tape zouden worden gezet nu direct naar een cloud omgeving gaan. In dat geval slaat tape replacement dus niet op het bestaande data. De andere voorbeelden die Google hier geeft roepen geen vragen op.

Locatie

Uit de blogpost blijkt dat deze archiefdienst in meerdere regio’s wordt aangeboden. Dat is in principe goed nieuws voor iedere organisatie die de data binnen de landsgrenzen wil houden. Die wens, of zelfs eis, staat overigens niet zo duidelijk benoemd. Compliancy en wet- en regelgeving wordt genoemd, maar dan als kader voor de encryptie van de data.

Kleine lettertjes en prijzen

Wie deze Google beter wil leren kennen gaat naar de voorwaarden pagina. Waarschijnlijk wordt daar direct voor de EU region gekozen.

Direct valt dit op:

Unlike other storage classes, Archive Storage does not have an availability SLA.

Verdere tekst en uitleg op de pagina ontbreken. Wie denkt dat er een transparant prijzenoverzicht voor de dienst staat komt bedrogen uit. Het maken van vergelijkingen met concurrenten is zo goed als onmogelijk. Omdat het hier om een B2B dienst gaat en de beoogde gebruikers vertrouwd zijn met het opstellen van calculaties en aanvragen van offertes is het gebrek aan transparantie een situatie die niet zal veranderen.

Share