Keuze voor Seagate of Western Digital vanuit beleggers optiek

De keuze voor een harde schijf is betrekkelijk snel te maken als het om spinning disks gaat. Er zijn immers maar drie fabrikanten die de markt bedienen. Seagate, Western Digital en Toshiba. In welk van de drie bedrijven een belegger moet investeren is een vraag die minder snel te beantwoorden is.

Toch is het een vraag die vaak voorbij komt. Naar Toshiba wordt weinig gekeken, omdat het onderdeel is van een gigant met een ongekend breed portfolio. Seagate en Western-Digital zijn wat dat betreft voorbeeldige concurrenten. De portfolios komen sterk overeen en de rapporteren kort na elkaar de kwartaalcijfers. Voor analisten en beleggers is het alleen al daarom een regelmatig terugkerende vraag: welk van de twee is beter.

Na het laatste rondje kwartaalcijfers is de stand op dit moment dat WDC een veel grotere koersdaling heeft doorgemaakt door Seagate. Beiden firma’s leiden onder het negatieve beurssentiment dat sinds vorig jaar heerst en extra hard heeft toegeslagen in de IT sector. Voor verklaringen daarvan wordt naar andere artikelen op dit blog verwezen.

Wat nogmaals belicht moet worden is dat op dit moment de beurs meer geïnteresseerd is in Seagate dan in WDC. Dat was tot vorig jaar precies omgekeerd. De breedte van het WDC portfolio en de eigen NAND productie faciliteiten werden lang gezien als een sterke uitgangspositie. Door het wegvallen van vraag en een te groot aanbod wordt daar nu anders naar gekeken. Seagate heeft geen eigen NAND productie en loopt daar minder risico. De vraag naar harde schijven staat weliswaar onder druk, maar door zich te richten op de hogere lagen van de markt heeft Seagate daar minder last van dan WDC dat een tientallen modellen levert.

Er is nog een punt waarom WDC op dit moment minder geliefd zou zijn bij beleggers dan Seagate. Het staat hier beschreven en noemt de impact van prijsherstel bij NAND. Die prijzen staan nu al enige tijd onder druk en de verwachting, of hoop, is dat na de zomer het aanbod meer in lijn is met de marktvraag. Op dat moment kunnen SSDs weer duurder worden, wat goed is voor de fabrikanten. Die prijsstijging gaat echter ook leiden tot een nadeel. Het maakt zorgt ervoor dat spinning disks langer gevraagd blijven. Die lijn volgend is het verhaal dat bij duurdere NAND Seagate meer profiteert dan WDC en als NAND zo goedkoop blijft als het nu is dan heeft WDC het niet makkelijk omdat het de fabrieken draaiende moet houden.

Share