Kioxia

Kioxia test SDDs met EDSFF specificaties

KioxiaVorige week besteedde Storagenieuws aandacht aan meldingen over het EDSFF portfolio van Intel, nu wordt kort stilgestaan bij Kioxia. De Japanse flashmaker heeft namelijk op 30 juni bekend gemaakt een eerste EDSFF product te testen.

Kioxia en SNIA

Dat Kioxia ook SSDs volgens de EDSFF specificaties kan leveren is niet verrassend. Het bedrijf is immers betrokken bij de SNIA werkgroep over het onderwerp. Als er iets opvallend is dan is het de maat waarvoor Kioxia kiest. Intel heeft een reguliere E3.L en E3.S gepresenteerd. Het Japanse bedrijf kiest voor een E3.S in de dunne 7.5mm uitvoering.

Close-up_2U_EDSFF-KioxiaDe tests die nu lopen zijn met een OEM, op de foto is het logo van DellEMC te zien. Wat de foto ook laat zien is hoe dicht de E3.Tn (Thin) SSDs op elkaar zitten. Zoiets is met reguliere HDDs en zelfs met SSDs vanwege de warmteontwikkeling niet mogelijk. De toename van storage density die de E3 serie mogelijk maakt is dan ook indrukwekkend. Het model waar Kioxia het bestaan nu bekend heeft gemaakt heeft een capaciteit van 3,84TB. In het artikel van vorige week over de EDSFF is uitgelegd waarom warmte ontwikkeling hier amper een rol speelt.

EDSFF demonstratie reeds in 2019

Het persbericht van Kioxia is de tweede melding van het bedrijf over EDSFF producten. In augustus 2019 maakte het melding van demonstraties met dit soort producten op de FMS. Tussen dat moment en de eerste tests met hardware zit bijna negen maanden. Opvallend is dat dit ook min of meer opgaat voor Intel. De Amerikanen waren namelijk uiteraard ook op de FMS aanwezig. De tijd tussen een eerste presentatie en het communiceren over bèta tests en sampling van gewone HDDs is wezenlijk korter. Daar is drie tot zes maanden gangbaar. Een indicatie wellicht dat de techniek die EDSFF voorschrijft best complex is.

(foto: uit persbericht)

Share