Komen straks Hoya glazen HDD platters uit Laos?

Storagenewsletter komt met het niet verifieerbare (*) nieuws dat de Japanse onderneming Hoya $300 miljoen investeert in Laos. Hier komt een nieuwe fabriek waar harde schijf platters gemaakt gaan worden. Het product en de exacte locatie zijn opvallend.

Laos en de zijderoute

Om het met laatste te beginnen. Harde schijven worden voornamelijk in Thailand en Maleisië geproduceerd. De onderdelen daarvoor zijn ook lokaal, met uitzondering van bijvoorbeeld de motoren die bijna allemaal van Nidec in Japan komen. Sinds 2016 is een paar keer melding gemaakt van het sluiten van dergelijke fabrieken omdat de vraag niet meer aansloot op wat op die plekken werd gemaakt.

Dat er dan nu in Laos (tot zo ver bekend voor het eerst) een nieuwe fabriek uit de grond wordt gestampt lijkt daarmee slecht te rijmen. Volgens het krantenartikel waar Storagenewsletter naar verwijst is het Laos gelegen aan de nieuw Chinese zijderoute. Misschien is daar een deel van de verklaring te vinden. Want als de fabriek langs die route ligt hoeft export naar het Westen helemaal niet de eindbestemming te zijn. Mogelijk hebben we hier met een project te maken dat vooral de VRC en de omringende landen wil voorzien van IT componenten bestemd voor eigen gebruik.

Glas en niet aluminium

Het product dat in Laos gemaakt gaan worden zijn platters. Hoya heeft in 2017 al laten weten dat het platters van aluminium als problematisch beschouwd voor de nxt gen HDDs. Platters van glas zouden over betere thermische eigenschappen beschikken en lichter zijn. Daarmee kunnen 20TB schijven realiteit worden.

Als het verhaal van Hoya in Laos klopt dan is hier de start van een bijzonder nieuwe ontwikkeling gesignaleerd. Nieuwe techniek in een nieuwe omgeving voor mogelijk een andere markt.

(*) Dat de bron van het nieuws niet geverifieerd kan worden heeft een simpele oorzaak: Xinhuanet is een Chinese website die verstopt zit achter een vuurmuur en voor bepaalde ip reeksen onbereikbaar is.

Share