Komt Samsung met prijsdoorbraak door SATA SSDs met 8TB?

      Comments Off on Komt Samsung met prijsdoorbraak door SATA SSDs met 8TB?

Samsung-SSD-ActivatedDe Britse tech collega’s hebben een paar dagen terug geschreven over een Samsung SSD met SATA interface en een capaciteit van 8TB. Zo te zien staat de markt aan de vooravond van een volgende belangrijke stap voorwaarts. SATA SSDs met deze capaciteit zijn er namelijk nog niet.

Wel PCIe of SAS en duur

Wie op zoek gaat naar SSDs met meer dan 4TB capaciteit moet op dit moment kiezen uit een PCI-Express of SAS model. Schijven met een SATA III connector zijn er niet. De prijzen van de modellen en uitvoeringen die wel beschikbaar zijn starten vanaf € 1.000 voor een 4TB Intel. De 6TB en 7TB versies kosten tussen de € 3.000 en € 4.000 (link).

Door de prijzen is het duidelijk dat het huidige aanbod niet bestemd is voor de enduser markt. Dat geldt ook voor de SAS interface en de gebruikte techniek. Bijna alle modellen die leverbaar zijn vermelden MLC of TLC. Het aantal cellen blijft beperkt. Alleen zo kunnen hoge prestaties en levensduur bij belasting worden gerealiseerd.

Prijsdoorbraak door Samsung met QLC

Dat een Amerikaanse website kortstondig (?) twee nieuwe Samsung modellen liet zien is in Nederland schijnbaar nog niet doorgedrongen. Daardoor is hier nog niet bekend dat de Zuid Koreanen schijnbaar de productie zijn gestart van SSDs op basis van QLC geheugen voor de 2,5” formfactor met de standaard SATA III aansluiting.

De combinatie QLC en SATA III bestaat al langer. Maar ook Samsung kwam tot nu toe niet verder dan 4TB SSDs met SATA. Dat is binnenkort dus voorbij. De 8TB versie zou vanaf eind augustus leverbaar zijn tegen een prijs van $900.

Op dit moment gaan de grootste “consumenten” SATA SSDs van Samsung voor ongeveer €1.400 over de toonbank. Dat is een 4TB EVO variant. De nu nog geheimzinnige 870 QVO heeft de dubbele capaciteit voor en kost slechts 50% meer. Dit is niets minder dan een prijsdoorbraak.

Share