Kritische kanttekening bij QLC

      Comments Off on Kritische kanttekening bij QLC

SSD’s bestaan uit NAND. NAND had eerste een enkelvoudige cell opbouw, de nieuwste generatie bestaat uit vier lagen (Quad Level Cell – QLC). Over de voor- en nadelen van QLC ten opzichte van TLC is al veel geschreven. Aandacht voor het onderwerp blijft echter nodig. Helemaal nu Pure Storage met een AFA gebaseerd op QLC is gekomen.

Inlezen in de architectuur en mogelijkheden van QLC is nodig. Het is namelijk geen aboslute verbetering ten opzichte van TLC. Voor het eerste lijkt wat onder de motorkap van een SSD zit echt uit te maken. Performance versus levensduur versus kosten is de afweging die gemaakt moet worden.

Op Blocksandfiles is een post verschenen die op deze afweging in gaat en daarbij focust op de vraag of QLC geschikt is voor koude opslag. Het artikel is te kort om door te gaan voor een goed onderbouwd stuk. Het is echter als bijzonder kritische kanttekening bij QLC wel geschikt als startpunt. De lezer kan na vervolgens op zoek gaan naar andere artikelen die dieper in gaan op de genoemde bezwaren. De website van SNIA is, vanwege de grote hoeveelheid links die in de presentaties worden genoemd, goed te gebruiken.

Share