netapp

Kwartaalcijfers NetApp opvallend beter dan die van de concurrentie

netappDe kwartaalcijfers van NetApp zijn om twee redenen opvallend en daarmee een vermelding waard. Dat zijn de groei van de omzet en de positie ten opzichte van de concurrentie. Het lijkt dat NetApp als enige meer omzet wist te behalen en een op goede operationele winst.

De concurrentie

Vorige week kwamen hier de weinig opvallende cijfers van Dell ter sprake. Voor storage heeft dat bedrijf weinig positiefs te melden. De groei is minimaal en veel wijst een kleinere footprint in bepaalde marktsegmenten.

Nutanix en Pure Storage beschouwen zich graag als een heel ander type bedrijf, maar dat ook zij leveren uiteindelijk diensten die alles met storage te maken hebben. Bij deze twee “nieuwkomers” gaat het verbranden van geld door. Winst wordt niet gemaakt. De hogere gerapporteerde omzet heeft daarmee een hoog prijskaartje

Andere grotere storage aanbieders zin HPE en IBM. De laatste rapporteert de omzet en winst voor storage niet gescheiden en weinig gedetailleerd. Desondanks is uit de laatste kwartaalcijfers op te maken dat de omzet 14 procent lager was. Dat is beduidend minder dan de 5 procent lagere kwartaalomzet die HPE rapporteerde.

NetApp verrast

Na al die negatieve resultaten zijn de cijfers van NetApp een verrassing. 6 procent groei in vergelijking met het vorige kwartaal en 11 procent op jaarbasis. Er is ook sprake van een vette plus onder de streep. $344 miljoen op een omzet van $1,55 miljard is goed. Het aandeel is na deze cijfers dan ook gestegen tot de hoogste koers sinds voorjaar 2018.

De grote vraag is natuurlijk waarom de kwartaalcijfers van NetApp opvallend beter zijn dan die van de concurrentie. Het aanbod en de verschuiving naar cloud is niet anders dan een jaar geleden. Van een prijzenslag lijkt geen sprake te zijn.

Analisten en de tech pers heeft er geen verklaring voor. Verder dan het overnemen van de statements van NetApp komt men niet. Een optie kan zijn dat het beeld op een bijzonder manier is vertekend. Het is dan niet zo zeer NetApp dat het goed doet. Het is vooral de concurrentie die steken laat vallen

Share