kwartaalcijfers grafiek cijfers

Kwartaalcijfers van SK Hynix en Western Digital

De laatste werkdagen van oktober hebben zowel SK Hynix als Western Digital kwartaalcijfers gepubliceerd. Beiden konden goede groei laten zien. Verschil was dat SK Hynix ook voor het komend kwartaal positief gestemd is. WD verwacht de komende periode serieuze terugval van de omzet

Maandag noemde Storagenieuws al enkele redenen waarom het onlogisch is dat Western Digital deze keer wel succes zal hebben met een bod op Kioxia. Een blik op de kwartaalcijfers van WD en die van concurrent SK Hynix laten ook zien waarom de markt weinig ziet in de overname plannen van WD.

Cijfers Western Digital

Western Digital heeft het afgelopen kwartaal de omzet met 29 procent ten opzichte van het voorgaande jaar zien stijgen. Bij het dubbele van de stijging twee kwartalen geleden. Een mooie groei. Bij een omzet van $5,05 miljard blijft er onder de streep $610 miljoen als winst over. De vorige keer moest er nog verlies worden gemeld.

De omzet van WD komt uit twee producten. Met HDDs haalt het nog net iets meer omzet dan met SSDs en andere flash producten zoals SD kaarten. De groei bij de eerste categorie is dan ook groter geweest. Op jaarbasis is de plus voor de HDD producten 38 procent en die van Flash 19 procent.

Daling omzet op komst

Voor het komend kwartaal zijn de verwachtingen veel minder. Western Digital calculeert een daling van 15 procent omzet bij de HDD omzet in. Het bedrijf geeft aan dat de supply chain problemen nu echt zichtbaar worden. Waarom het afgelopen kwartaal nog wel een omzet explosie kon plaatsvinden is niet duidelijk. Het kan namelijk ook dat bepaalde groot afnemers orders naar voren hebben gehaald. Western Digital heeft vorige week bijna 10 procent aan beurswaarde zien verdampen. Het is daarmee uitgesloten dat het nog een bod op Kioxia kan uitbrengen.

Cijfers SK Hynix

SK Hynix heeft vorige week ook kwartaalcijfers gepubliceerd. Het bedrijf uit Zuid Korea maakt geen HDDs, het doet alleen maar NAND, DRAM en controllers. Dus de producten die Western Digital niet zelf heeft, maar elders moet inkopen.

De omzet van SK Hynix lag 55 procent hoger dan het voorgaande kwartaal en de marge verbeterde 9 procent punten tot 35 procent. In vergelijking met een jaar terug was de omzetgroei 45 procent. Voor het komende kwartaal verwacht men single-digit groei voor de DRAM afzet. NAND gaat wederom een double digit plus laten zien.

Grote verschillen dus tussen de cijfers van twee bedrijven die vaak met elkaar worden vergeleken. En dat is dus onterecht. SK Hynix heeft echt andere business en producten dan Western Digital.

Share