netapp

Kwartaalwinst gehalveerd – wat is er loos met NetApp?

netappEen week geleden moest NetApp bekendmaken dat de kwartaalwinst met 50,5% was afgenomen. Dat kwam mede door een 12 procent lagere omzet. Beleggers en waarschijnlijk ook professionele klanten zullen zich hebben afgevraagd wat er loos is met deze storage specialist.

Covid 19 is geen excuus

CEO Kurian heeft bij de presentatie van de cijfers en daarna uiteraard Covid 19 als veroorzaker van de misère genoemd. Op tientallen plekken staat het citaat dat (vertaald) het bedrijf op koers lag om de kwartaaltargets te halen. Maar helaas stak toen het virus de kop op. Dat was het einde voor de business omdat “our visibility was reduced.”

Covid 19 als enige reden en excuus noemen is makkelijk. Te makkelijk zelf want bij NetApp is echt wel wat meer aan de hand.

Continue achteruitgang

Wie de cijfers van de laatste negen jaar naast elkaar legt ziet een duidelijke trend. De transformatie van NetApp, het streven minder afhankelijk te zijn van hardware en meer te verdienen aan cloud en software, verloopt niet soepel. Alles wijst erop sinds het jaar 2013 de omzet een continue achteruitgang laat zien. De periode 2016-2018 leek een ommekeer van die neergang te betekenen, maar tegenwoordig lijkt het een kortstondige opleving geweest te zijn.

Wat is er loos?

Beleggers voorop, daarna gevolgd door de enterprise klanten en de pers, willen natuurlijk weten wat er loos is met het bedrijf. NetApp is een gevestigde naam. Het weet wat winst maken is en een bruto marge van 66 procent is zeker niet verkeerd.

Het probleem lijkt vooral te zijn dat de installed base van klanten amper beweegt. Dat deel van de markt groeit amper. Dat wil zeggen voor NetApp. Als iemand uitrekent dat een kwart van die base gebruik maakt van AFA’s en het bedrijf nog steeds minder dan 10% van de omzet uit cloud based diensten komt kan dat twee dingen betekenen. Of wel de klanten blijven om welke reden dan ook vasthouden aan de hardware die ze nu hebben. De andere optie is dat ze voor moderne opslag liever elders gaan shoppen.

Voor de eerste optie pleit dat er inderdaad organisaties zijn die niet kunnen of mogen migreren naar een AFA omgeving of de cloud. De tweede optie wordt met name door de reacties van concurrenten gevoed die claimen double digit groei te kennen en veel overstappers te mogen verwelkomen. Zoals zo vaak zal de mix van de twee opties evenmin zijn uitgesloten.

Waarschuwing

Dat het aandeel na de slechte cijfers niet kelderde was dan weer een pluspuntje voor NetApp. Beleggers zien dat de hele markt het zwaar heeft, ook al zijn er maar weinig andere IT bedrijven die een halvering van de kwartaalwinst hebben bekend gemaakt. Een dag later waaide er een andere wind over de beursvloer. NetApp staat nu op een lijst van Morgan Stanley van fondsen met het label “onaantrekkelijk risico profiel“ voor de komende 12 tot 18 maanden. Dat is toch wel een waarschuwing die een de professionele markt aan het denken moet zetten.

Voor IT klanten maakt die waardering minder uit. Zij kunnen zich echter wel afvragen – als ze dat al niet doen – waarom het NetApp AFA en cloud aanbod door zo weinigen als een logische keuze wordt gezien.

Share