Leerzame ontwikkelingen bij Box

      Comments Off on Leerzame ontwikkelingen bij Box

Het aandeel BOX heeft vorige week een stevige veer moeten laten ondanks beter dan verwachte resultaten. Het lijkt inmiddels een vast patroon te zijn. Analisten en pers uiten teleurstelling over de prognoses voor het komend kwartaal. Het aandeel valt om en buiten shortsellers heeft niemand er een goed gevoel aan overgehouden

De cijfers van BOX van het afgelopen kwartaal waren daarbij niet eens zo slecht. 16% meer omzet en het verlies is een procentpunten afgebouwd. Churn op de dienst is 4,2%, geen slechte score.

In de uitgebreide rapportages is echter nog veel meer te lezen wat op de langere termijn impact kan hebben op de business. Zo is er bijna niemand die opvalt dat het aandeel van de VS in de omzet van BOX langzaam maar zeker afneemt. Het afgelopen kwartaal was de VS goed voor 74% van de omzet, per jaar lijkt dat 2% af te nemen. De teller stond begin 2017 nog op 82%. Of deze trend moet worden geïnterpreteerd als geringe aandacht voor alles buiten de VS, of dat het meer moeite kost buiten het thuisland klanten te werven wordt nergens uitgelegd.

Wat wel wordt uitgelegd is dat BOX de komende periode een deel van de business naar andere datacenters, regio’s gaat onderbrengen:

migrating our primary data centers […] to significantly lower cost regions in order to continue to optimizeinfrastructure efficiency and to support the growth in our paying customers.

Uit de bijlagen voor de SEC valt op te maken dat Switch op dit moment een (de?) datacenter leverancier van BOX is. Dat bedrijf heeft tot zover bekend een beperkte  fysieke footprint in de EU. Duitse klanten zal Box dus waarschijnlijk niet werven.

Het is best interessant te volgen wat BOX precies en waarheen gaat migreren en of het de op een datacenter leverancier blijft vertrouwen. Waarschijnlijk is dat leerzamer dan alle analisten opinies te volgen. Die zijn overwegend terughoudend tot negatief en beschouwen het aandeel BOX als weinig succesvol.

Share