Lenovo groei op jaarbasis, datacentertak laat wisselend beeld zien

      Comments Off on Lenovo groei op jaarbasis, datacentertak laat wisselend beeld zien

lenovo logo20 mei heeft Lenovo kwartaal- en jaarcijfers laten zien waarbij de concern omzet een grote plus en de datacentertak een min laat zien. Veel aandacht voor deze cijfers is er nog iet geweest. De catastrofale cijfers waarmee HPE later kwam hebben daar waarschijnlijk een rol gespeeld.

Timing

De timing van de Lenovo publicatie was weinig gelukkig. De dagen voor hemelvaart is in Europa de persaandacht gering. Als er al naar tech fondsen is gekeken dan was het HPE. Een deel van de beleggers en handel vreesde daar het nodige slechte nieuws. Lenovo kon daardoor op weinig persaandacht rekenen.

Groei en Krimp

Het goede nieuws van Lenovo is dat het afgelopen jaar een de omzet met 43% is toegenomen. Het boekjaar loopt tot 31 maart, dus een deel van de Corona impact is daar al in verwerkt. Dat blijkt in ieder geval wel uit de eveneens gepresenteerde kwartaalcijfers. Die omzet lag 9,7% lager dan een jaar geleden. Een verklaring daarvoor is dat de belangrijkste Mobile Business Group faciliteiten van Lenovo in de regio Wuhan liggen.

Datacentertak

De Data Center Group (DCG) tak wordt niet gelinkt aan de regio Wuhan. Toch heeft dat onderdeel een tik opgelopen. Lenovo haalde op jaarbasis 8,7% minder omzet met datacenter producten. Het noemt een zwakkere vraag van de hyperscalers als voornaamste oorzaak. De gewone datacenter omzet groeide, vooral dankzij de grotere vraag naar Software Defined Infrastructure (SDI), met 5,3% op jaar basis.

Het kan dus niet anders of de hyperscalers die Lenovo normaal bediend hebben fors aan de rem getrokken. Er zijn immers nog geen indicaties dat deze belangrijke klanten naar andere aanbieders zijn uitgeweken. Overigens is het niet de eerste keer dat het bedrijf de totale DC markt als een lastige ervaart

Storage

Het bedrijf geeft verder aan dat de vraag naar storage oplossingen het laatste kwartaal een goede groei heeft gekend. In vergelijking met een jaar terug lag de omzet ruim 28% hoger. Over het hele jaar gezien is de omzetgroei nog indrukwekkender, namelijk ruim 54%.

Samenwerking NetApp

De groeicijfers met betrekking tot de Chinese thuismarkt zijn deels te verklaren door de samenwerking met NetApp. CFO Wong Wai Ming zei daarover het volgende:

DCG China outperformed and shipment in non-hyperscale segment increased high double-digit in the year after investment will put in place to drive channel and product expansion. while taking advantage of DCG joint venture with NetApp to expand the addressable market in Storage product.

Share