Lexar komt met eigen DRAM

lexarIn 2017 heeft Micron het merk Lexar verkocht aan het Chinese Longsys. Daarmee verdween het merk, dat in Nederland onder andere USB sticks leverde, enige tijd van de radar. Het is nu bezig met een comeback. Op de markten waar het actief is gaat het ook eigen DRAM leveren.

100 procent Chinees

Longsys is in 2019 genoemd op dit blog toen het bekendmaakte de eerste SSDs te gaan maken die voor 100 procent uit Chinese componenten bestaan. Dat voornemen past in het beeld van een land dat onafhankelijk wil zijn van Amerikaanse techniek, kennis en onderdelen. Dat Longsys het niet alleen bij SSDs zou laten is logisch.

Wie nu de Longsys website opvraagt krijgt een uitgebreid assortiment geheugen te zien. NAND,  DRAM en eMMC in uiteenlopende formfactor voor verschillende omgevingen.

Met merk Lexar wordt daarbij duidelijk als belangrijker merk dan Longsys zelf gepositioneerd. Met de in het westen bekend naam wil men nu ook de eerste series eigen DRAM in de markt zetten. DDR4-2666 soDIMM en uDIMM is daarbij gangbaar geheugen. Als Lexar wordt  geen geheugen aangeboden dat  tot de onderkant van de markt behoort.

Meerdere merken

Opvallend aan het aanbod is dat geheugen met de zelfde specs van de zelfde eigenaar Longsys ook onder een andere merk – Foresee – op de Chinese en Aziatische markt wordt aangeboden. Dat roept de vraag op over  de uitingen van Lexar en  de claims van 100 product Chinees. Waarschijnlijker is het dat Longsys de productie capaciteit heeft en meerdere brands voert. Omdat de reclame suggereert dat Lexar een zelfstandig opererend bedrijf is hier ruimte voor verwarring.

Waarom Lexar probeert als eigen merk met eigen DRAM probeert over te komen is daarbij begrijpelijk. De VS is een van de markten waarop het actief is. Daar blijven de meeste Chinese IT bedrijven nu vooral minder op te vallen.

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *