Lite-On SSD productie niet overgedragen aan Kioxia

      Comments Off on Lite-On SSD productie niet overgedragen aan Kioxia

lite-onKioxiaStoragenieuws heeft al enkele keren gewezen op de deal waarbij Lite-On de SSD productie zou overdragen aan Kioxia (voorheen Toshiba). De afgelopen dagen is in de Taiwanese pers melding gemaakt van het opschorten van die uitvoering van die overeenkomst. Daarmee is bevestigd wat hier eerder te lezen was.

Marktsegementen

Toshiba Memory is vorig jaar van naam veranderd. Kioxia is de nieuwe naam voor de tak van het bedrijf dat onder andere NAND voor SSD’s maakt. Verder maakt het bedrijf complete SSD’s die onder eigen naam in de markt worden gezet. Vooralsnog zijn deze producten bestemd voor de marktsegmenten enterprise en datacenter.

De markt is vanzelfsprekend veel groter.  Kioxia wil ook de OEM en ODM vraag afdekken is gekozen voor de overname van Lite-On. Dit Taiwanese bedrijf is in Nederland vooral bekend van de CD en DVD drives die onder die naam worden geleverd. Minder bekend is dat Lite-On de houder van de merknaam Plextor is. Dat logo is bijvoorbeeld te vinden op dezelfde optical drives, maar ook op SSD’s.

Nog minder bekend is dat Lite-On een veel grotere SSD leveranciers is voor de grootste A-merken en ODMs dan Kioxia. Met de overname kan Kioxia letterlijk elk marktsegment bedienen. De aandeelhouders van beide bedrijven zijn ook akkoord met de transactie van $165 miljoen. Van de kant van de toezichthouders zijn er ook geen bezwaren bekend. Toch was tot eerder deze week nergens te vinden wat de status van de overname was.

Heldere melding

Die status is nu wel bekend. Schijnbaar was de bedoeling dat het traject 1 april 2020 zou zijn afgerond. Dit is niet gelukt. Daar hebben de twee bedrijven de aandeelhouders en de beurs over geïnformeerd. Het heet dat de Kioxia SSD fabrieken op de Filipijnen stilliggen als gevolg van het Corona virus. Het is daarmee totaal onmogelijk het personeel en de bezittingen van Lite-On over te nemen.

De korte melding impliceert dat Lite-On zelf ook in de Filipijnen produceert. Verder kan worden aangenomen dat twee (of meer) fabrieken zouden worden gevoegd. Het uitstel is begrijpelijk. De melding is helder en helpt veel vragen rond deal te beantwoorden.

Share