LTO-9 tape ibm

LTO-9 is beschikbaar en tape blijft een goed alternatief

Afgelopen week is door meerdere vendoren nieuws over LTO-9 tape en nieuwe hardware bekend gemaakt. Alle betrokken partijen kwamen binnen twee dagen met berichten over de opvolger van LTO-8  tapes en daarop afgestemde hardware.

LTO-9 goed voor 45TB

Het signaal dat de partijen in het consortium afgegeven is duidelijk. De ontwikkeling van tape staat niet stil. Met LTO-9 wordt met mogelijk tot 45TB compressed data op een drager op te slaan. Die drager is veilig, aantrekkelijk geprijsd en duurzaam.

Afhankelijk van het type vendor is in de communicatie gekozen voor het uitwerken van een of meerdere van die voordelen. Meer nog dan bij de introductie van LTO-8 valt op dat iedereen kiest voor het benadrukken van de veiligheid. Een eenmaal beschreven tape is perfect als onveranderbare storage (immutability). Dat is steeds meer van belang in de strijd tegen malware en ransomware.

Duurzaamheid

Deze keer valt ook op dat de duurzaamheid van de drager meer aandacht krijgt. De stroomkosten waren voorheen al belicht, nu gaat het ook over de hele keten. Van productie, via gebruik tot EOL zou LTO-9 tot 95 procent minder CO2 uitstoot veroorzaken dan HDD’s (link). Deze troefkaart is ijzersterk. HDD vendoren hebben geen vergelijkbaar argument. Het verschil is ook gewoon te groot om te kunnen pareren.

Kosten

En dan is er nog de prijs. Normaal is het lastig deze zo snel na de introductie boven tafel te krijgen. Tapes zijn producten die in bulk kunnen worden geleverd. Dan geldt waarschijnlijk een staffelkorting. Dat maakt het noemen van een adviesprijs per tapecassette zinloos. Deze keer is door IBM op het eigen blog een aantal prijzen genoemd. “costing less than 1 cent per GB per month, exactly 0.59¢/GB, in other words, $5.89 / TB”.

In het IBM artikel staat ook nog een aantal cijfers over de data density per square feet. Dat is iets waar voorheen eveneens weinig is gecommuniceerd. Het punt dat daarmee wordt gemaakt moet nog een extra reden voor tape geven. Minder rackspace en vierkante meters vloer in een serverruimte of datacenter zorgt voor lagere kosten.

De zo te zien gecoördineerde communicatie is door de focus op het beperkt gehouden voordelen helder. De boodschap is simpel. LTO-9 tape is beschikbaar en modern. Het is een goed alternatief en op punten gewoon niet te verslaan.

Share