LTO-9 komt eraan en is anders dan verwacht

Lto-4x tapeHet LTO consortium (Linear Tape Open) heeft twee dagen terug bekend gemaakt dat de LTO-9 specificaties bekend zijn het licenties hiervoor worden verstrekt. Dat betekent  dat meerdere partijen nu de tapes en hardware voor de opvolger van LTO-8 kunnen uitbrengen.

Breuk met een traditie

LTO-9 betekent echter ook een breuk met het verleden. Tot nu toe is elke nieuwe tape generatie opgevallen door een verdubbeling van de theoretische opslagcapaciteit. Dat gebeurd nu niet. De stap van 12TB RAW naar 18TB RAW is nog steeds fors, maar het valt direct op.

Waarom van deze traditie wordt afgestapt is uit het persbericht van het consortium niet te af te leiden. Volgens deze bron is bij LTO-9 voor het eerste ook bewust niet meer gestuurd op verdubbeling van de capaciteit. Om beter te kunnen inspelen op actuele trends heeft men andere zaken schijnbaar een hogere prioriteit gegeven.

LTO-9 tegen malware

Dat betekent schijnbaar dat LTO-9 wordt gepositioneerd als een storage methode die beter malware en ransomware buiten de deur kan houden. Dat is bij tape per definitie makkelijk. Dit medium kan en dient zelfs los van de actieve OT te worden opgeslagen. Het begrip daarvoor is “air gapped”. Binnen een goed doordachte IT architectuur is een taperobot dus nooit via het internet te benaderen.

In het LTO persbericht staat daarover: “more confidence for safe and secured offline storage, particularly in helping to prevent the impact of increasing cyberattacks. Offline storage – which creates an inherent “air-gap” that protects data from online predators – is essential to help mitigate increasingly sophisticated ransomware and malware threats that may corrupt live, backup, and archive data.”

Andere product – andere communicatie

Het verschil in capaciteit tussen LTO-8 en LTO-9 blijft groot. Het afwijken van de eerdere gecommuniceerde roadmap blijft opmerkelijk. De aandacht die nu wordt besteedt aan het onderstrepen van “malware resistentie” is zelfs in het persbericht groot. LTO-9 lijkt als een ander product te worden neergezet dan de voorgangers. Waarom de communicatie zo sterk is aangepast blijft onduidelijk. Is dit een indicatie voor de omvang van deze cybercrime is staat tape meer onder druk dan aangenomen?

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *