Unitex-Tape-LTO-usb

LTO-9 komt op de markt

Na de zomer van 2020 werd de komst van LTO-9 door het LTO (Linear Tape Open) consortium aangekondigd. Met enige vertraging volgen nu de aankondigingen dat zowel de tapes als de devices leverbaar zijn.

Vertraging

Het is niet de eerste keer dat afnemers van tape te maken hebben met vertraging. Voorloper LTO-8 was onderwerp van een juridische strijd tussen Sony en Fujifilm in Amerika. Daardoor ging het om patenten voor de LTO-7 die ook in de 8 werden toegepast.

Door die strijd was er op het moment van de aankondiging van LTO-9 een achterstand bij openstaande LTO-8 bestellingen. Verder speelde in 2020 de pandemie een rol.

Veiligheid als USP

Nu, begin 2022 verschijnen dan eindelijk de eerste berichten over LTO-9 oplossingen die ook echt leverbaar zijn. Alle producenten onderstrepen de grote voordelen van tape boven discs, voorop staat de veiligheid. Een bestand op tape kan niet met ransomware worden besmet.

Over het verschil tussen versie 8 en 9 wordt minder verteld. Met gaat er waarschijnlijk van uit dat de geïnteresseerden weten dat de capaciteit hoger is en de techniek echt anders. LTO-9 betekent dat beheerders van tape libraries goed moeten nadenken over de lange termijn toegang tot de data. Zij zullen concreet moeten zorgen voor hardware met een lange levensduur die de oude versies kan lezen.

Nieuwe markten

Over die hardware valt nog wel meer te zeggen. Juist vanwege de combinatie van veiligheid en lage kosten per TB proberen de aanbieders van tape oplossingen ook nieuwe markten aan te boren. Een voorbeeld daarvan is Unitex uit Japan. Dat biedt al enige tijd stand-alone devices voor LTO-6 tot en met LTO-8 tapes. Bedoeld om aan een enkele computer met USB 3.0 of SAS aansluiting of camera systeem verbonden te worden.

Het idee is aardig, maar vooralsnog is het een nichemarkt product. Niet zozeer omdat cloud of HDD opslag goedkoper is. Wel omdat de benodigde interfaces een bottleneck zijn. LTO-9 zal daarom geen product zijn dat een massamarkt gaat bedienen. Tape blijft vooralsnog iets voor een kleine, maar zeer belangrijke markt

Share