Micron en de sector hebben op dit moment weinig te melden

Micron geeft het zelf ook aan – over storage is in de hele sector op dit moment weinig nieuws te melden dat in positieve zin opvalt

Vorige week werd uiteengezet waarom er weinig echt storage nieuws is op dit moment,. De dubbele melding van Micron, hoe paradoxaal dat ook klinken mag, onderstreept dat betoog. De pers verbaasde zich in positieve zin over de hoogste kwartaalomzet ooit van de chipsmaker. Maar meer indruk maakte de sombere voorspellingen voor het komende kwartaal.

Inzoomen op de cijfers en daarna de verklaringen nog eens doorlezen komt het volgende beeld naar voren. De omzetgroei van het vorige kwartaal lijkt primair te komen door de combinatie van hogere verkoopprijzen en het wegwerken van orders die nog niet waren uitgeleverd. Het tegenovergestelde, namelijk sneller leveren, kan ook een rol spelen. Klanten willen daarmee de impact van leverproblemen voorkomen. Liever overvolle magazijnen dan niet kunnen produceren of leveren.

Minus 13 procent

Die laatste houding verklaart mede waarom de vooruitzichten voor de komende periode somber zijn. Pers en aandeelhouders moeten rekening houden met een dip van maar liefst 13 procent. Die is dus zo groot dat de zojuist gemelde plus voor het grootste deel weer teniet wordt gedaan. De jaarcijfers van het bedrijf komen er dus minder florissant uit te zien dan deze kwartaalcijfers doen vermoeden. Weinig aandacht is er overigens geweest voor het netto resultaat. Waar de omzet voor een nieuw record zorgde was dat niet het geval voor de winst. Met andere woorden de netto marge is iets onder druk komen te staan.

Micron heeft voorafgaand aan de kwartaalcijfers bekend gemaakt nieuwe producten te lanceren. Micro SD kaarten met een capaciteit van 1,5 TB en NAND op basis van 176 lagen. Elk mooie innovaties en verbeteringen van bestaande techniek. In beide gevallen leidde die aankondigingen niet tot een positieve stemming op de beurs. Dat was evenmin het geval direct na de publicatie van de kwartaalcijfers. De afgelopen week is het aandeel ongeveer 10 procent aan waarde verloren. Dat beeld van Micron past bij een sector die op dit moment weinig te melden heeft waarvan pers, beleggers en afnemers enthousiast van worden.

Share