micron tech

Micron kwartaalcijfers zorgen voor verrassing en duiden op hamsteren

micron techDe kwartaalcijfers waar Micron Technology Inc. vorige week mee kwam zorgde voor een verrassing op de beurs en bevestigden het eerder gemelde hamsteren. Tegelijk signaleert het ook dat de omzet het afgelopen kwartaal 18% lager lag dan een jaar terug.

Hamsteren

Voor IT beleggers is het mogelijk voor het eerst dat een bedrijf de nadruk legt op de voorraden. Micron geeft in zowel de presentaties als de calls aan dat het inzet op het vergroten van de voorraden “raw materials”. Met dit hamsteren wil Micron voorkomen dat bij een langdurige pandemie de productie moet worden gestaakt.

Daarbij wordt uitsluitend verwezen naar het Covid-19 virus. Niet uitgesloten kan worden dat het inkoopbeleid ook is aangepast met het oog op de handelsoorlog tussen de VS en de VRC. Een ander punt dat opvalt is dat expliciet staat genoemd dat de productie dusdanig wordt ingericht. De fabrieken worden totaal gescheiden van elkaar. Zo kunnen ze redundant opereren.

Verschuivingen

Micron Covid-19 updateIn lijn met wat Trendforce meldt ziet ook Micron een belangrijke verschuiving plaatsvinden. Ook die staat voorin de presentatie al gemeld bij de “Covid-19 update”. Het gaat daarbij om de laatste twee bullets. Strikt genomen hebben die niets met het virus te maken. De signalen waren er immers al vorig jaar en mogen daarom geen verrassing zijn.

Micron stelt dat de vraag naar smartphones, consumer electronics en auto’s het komend kwartaal lager zal uitvallen dan eerder ingeschat. Daardoor zal het een deel van de productiecapaciteit voor zowel DRAM als NAND verschuiven van CE naar datacenter producten.

Dat die verschuivingen al langer spelen blijkt daarbij duidelijk uit de cijfers van Micron. De SSD omzet steeg 20%. Daarvan kwam de helft kwam door de datacenter producten. De vraag daarnaar is gedeeltelijk groter dan het aanbod, met hogere prijzen en meer omzet als gevolg.

Verrassing

Dat de beurs het Micron aandeel 5% hoger waardeerde lijkt na bovenstaande eigenaardig. De omzet is afgenomen, het vergroten van de voorraden kost geld en is risicovol. Verder moet het de productie omgooien omdat drie markten slecht draaien.

De gepresenteerde cijfers waren echter minder negatief dan de handel had verwacht. Ze leidden dan ook tot minimaal een koopadvies en zoiets valt op in een volatiele markt.

Share