MIcron formfactors

Micron maakt nog eens de formfactors voor datacenters SSDs duidelijk

Recent heeft Micron vernieuwingen van het portfolio van datacenter SSDs bekend gemaakt. Aardig aan die melding is, dat daarmee ook weer eens duidelijk is hoeveel formfactors er bestaan voor dit deel van de markt.

Formfactors voor consumenten

Voor de consument of klein zakelijke gebruiker bestaan er twee formfactors voor SSDs. Het eest lijkend op een spinning disc van 3,5” breedte is de SSD van 2,5”. Die zal in de regel 7 of 9 mm hoog zijn. De M2 formfactor kwam eerst voor in laptops. Tegenwoordig is dat ook de standaard voor desktops.

De andere formfactors

Voor servers en dergelijke, dus alle hardware die niet op een bureau staat, zijn andere formfactors van belang. De M2 en 2,5” met sata zijn in dat soort machines ook wel te vinden, maar daar verandert wel het nodige.

Dat is het aardige van de foto’s die Micron bij de persmeldingen heeft gestopt. In de datacenter en enterprise omgevingen wordt de standaard 2,5” SSD disc met SATA aansluiting niet meer onder de aandacht gebracht. Wat formeel de U2 formfactor heet is doorontwikkeld tot de U3. Die heeft de zelfde breedtemaat. De hoogte kan naast 7 ook 15 mm zijn. De 9 mm die voor sommige enduser Ssds wordt gebruikt is daar dus niet meer te vinden.

In de enterprise- en datacentermarkt zal ook de EDSFF verder worden uitgerold. Daarover is hier al meermaals geschreven. Dat geldt ook voor de conclusie die aan de persmelding van Micron verbonden kan worden. De tijd dat enduser en zakelijke discs direct, of met een kleine aanpassing, onderling verwisseld kon worden loopt ten einde. De markt wordt met de toename van formfactors voor SSDs per deelmarkt complexer. Dat zal onvermijdelijk leiden opwaartse druk op de prijzen.

Share