Micron moet over de volle breedte een tandje terug

      Comments Off on Micron moet over de volle breedte een tandje terug

Micron behoort tot de grootste chipsfabrikanten ter wereld. Het portfolio omvat zowel DRAM als NAND. Die componenten worden onder de eigen naam verkocht om verder te verwerkt door de afnemers. De kwartaalcijfers, plus de verwachtingen, die het bedrijf donderdag presenteerde zorgden voor een koude douche bij analisten en beleggers.

Micron heeft de afgelopen jaren de marge op de producten fors zien toenemen. Toen de prijzen voor geheugenchips en SSD’s omhoogschoten ging de marge van Micron ook fors omhoog. Toen vorig jaar de wholesale en retailprijzen daalden bleef die marge op peil. Micron toonde zo aan de processen goed onder controle te hebben.

Hoeveel anders was dat in vergelijking met wat vorige week moest worden toegegeven. Micron claimt nog meer last te hebben van de Huawei perikelen dan vooraf was ingecalculeerd. De constatering werd gevolgd met de opmerking dat voor het lopende kwartaal de problemen blijven bestaan. De teller voor de omzet over heel 2019 staat inmiddels op minus 23%, de winst ligt 55% onder het niveau van van 2018. Beleggers reageerden teleurgesteld. Nabeurs verloor het aandeel circa 11% van de waarde.

De reactie van beleggers is begrijpelijk omdat zijn naar het concern resultaat kijken. Huawei is de grootste klant van Micron, dus als daar minder DRAM en NAND aan verkocht kan worden leidt heel Micron daaronder. Er is ook een andere manier om naar de cijfers te kijken. Het portfolio van Micron kan ook worden ingedeeld op doelgroepen. Dan is een groot deel van de Huawei omzet onder te brengen bij Mobile. Wie die indeling volgt ziet dat Micorn op een paar terreinen een goede plus kan laten zien, bijvoorbeeld bij consumenten SSD’s. Maar het laat vooral zien dat de pijn voor Micron op veel meer terreinen zit. Alles wijst erop dat Micron een groter probleem heeft dan slechts Huawei.

Het is dat inzicht dat beleggers heeft aangezet tot het verkopen van het aandeel. Men ziet dat de ruime marges waarmee de laatste kwartalen is geschermd – en die uiteraard zeer zijn gewaardeerd – hebben afgeleid van de grotere problemen. Het grootste probleem is dat de kosten van Micron te hoog zijn voor een de markt met lagere eindprijzen. Aangezien de markt vooralsnog instabiel blijft (lees: stagneert) moet Micron de kosten drastisch verlagen en daarbij genoegen nemen met lagere marges, minder omzetgroei en een lagere winst. Op elk terrein, over de volle breedte een tandje terug, dat is niet de boodschap waar beleggers blij van worden.

Share