micron tech

Micron verrast positief maar de signalen zijn duidelijk negatief

micron techMicron heeft twee dagen terug de beurs verrast met 24 procent meer kwartaalomzet dan een jaar geleden. De hogere omzet en de betere marge schrijft het toe aan goede DRAM verkopen en de toegenomen QLC shipments.

De handel reageerde positief op de cijfers van Micron. Als een van de top drie fabrikanten van DRAM en NAND het goed doet, dan kan de malaise in de sector niet zo groot zijn. Daarom steeg niet alleen met aandeel Micron in waarde, maar bijvoorbeeld ook dat van Western Digital.

Lagere ranking

Een dag later was er van het optimisme weinig meer over. Ten minste twee analisten hebben het aandeel een iets lagere ranking gegeven en het aandeel noteert inmiddels onder de prijs van begin deze week.

Eerst was de beurs vooral onder de indruk. Een hogere omzet, betere marge en een 76 procent hoger netto resultaat dan een jaar geleden is gewoon goed. Na het bekend worden van de cijfers is er toelichting gekomen voor de analisten en voor de gewone pers.

Hierbij heeft Micron niet alleen de plussen onderstreept, maar ook op de toekomst gewezen. Die ziet het bedrijf niet rooskleurig. Micron heeft de reputatie issues concreet te benoemen. Iedereen begrijpt dan wat het plus- of minpunt is. In dit geval heeft Micron er geen geheim van gemaakt dat 10 procent van de omzet gelinkt is aan verkopen aan Huawei. Daaraan mag het niet meer leveren.

Die omzetdaling kan het niet compenseren met nieuwe markten of sectoren. De chips voor een smartphone zijn toch anders dan die voor een auto. Het bedrijf moet dus kosten maken om de ander soorten DRAM (in minder mate NAND) te gaan leveren.

Micron ziet overaanbod

Maar dat is niet de enige horde die Micron voor zich ziet. Het ziet een grote kans op overaanbod van NAND het komend jaar. Die vrees is in lijn met wat Storage Nieuws ook elders signaleert. De gevolgen daarvan zullen vooral verdere prijsdalingen zijn, naast andere serieuze marktverstoringen.

Die duidelijke signalen van Micron zijn een dag na de publicatie van de goede kwartaalcijfers doorgedrongen. Dat het zelf verrast is over de aantallen QLC SSDs verkopen aan zowel consumenten als datacenters maakt dan ook geen indruk meer.

Share