micron 202208

Micron vertelt onvolledig verhaal bij 232 laags NAND

Micron heeft afgelopen dagen duidelijk gemaakt als eerste met 232 laags NAND te komen. Als we de pr mogen geloven is dit de performance verbetering in alle opzichte indrukwekkend. Indrukwekkend is ook hoe het bedrijf consequent het belangrijkste vraagstuk negeert: het verbruik

Sneller?

Nieuw geheugen is volgens Micron in alle opzichten sneller en ook nog eens kleiner. Dat laatste is logisch, want door meer lagen te stapelen neemt de capaciteit van het eindproduct toe. Dat het sneller is, wijkt af van de ervaringen met QLC eindproducten. Die zijn meetbaar langzamer dan TLC of MLC. Zolang de prijs ook lager is, compenseert dat het performance nadeel.

Met de QLC ervaringen in het achterhoofd is het dus opmerkelijk dat Micron de deel technisch inherente problemen heeft opgelost. Het is mogelijk, maar test moeten uitmaken of dit in het dagelijkse gebruik merkbaar is.

Energie efficiency?

Het nieuwe NAND zou geschikt zijn voor alle toepassingen en omgevingen Van mobieltjes tot datacenters dus. Zonder meer interessant, helemaal omdat voor die laatste groep de suggestie wordt gedaan van betere prestaties bij hogere energie efficiency (“less power-hungry”). Dat is een thema dat overal hoog op de agenda hoort te staan. Goed dus dat Micron naar ook melding van maakt. Echter, hier klopt iets niet.

Wie op zoek gaat naar de onderbouwing van die claim komt een paar bedrijfsblogs tegen en een uitgebreide presentatie voor beleggers en analisten. Daar is die suggestie ook te vinden. Maar zonder voetnoten, voorbeelden of calculaties. Dit is zeer vreemd. Zeker gelet op de status van het document voor beleggers en analisten. Vooralsnog lijkt het dat Micron een onvolledig verhaal over 232 laags NAND in de markt geeft gezet. De reden hiervoor is onduidelijk.

Dat nog nergens elders in de pers hier op gewezen is geeft trouwens aan hoe slecht de aangeleverde persberichten worden gelezen.

Share