Micron voorspelbaar lovend over QLC

      Comments Off on Micron voorspelbaar lovend over QLC

MicronLovende woorden van Micron over de QLC techniek en mogelijkheden waren te horen tijdens de FlashMemorySummit 2019. Dat was de plek voor alle NAND fabrikanten en producenten van SSD’s flink uit te pakken. Micron (bekend via het merk Crucial) heeft dat gedaan en op de beursvloer en tijdens de presentaties.

QLC adoptie

QLC is technisch gezien de logische opvolger van TLC. Een extra laag levert een de mogelijkheid SSD’s tegen lagere prijzen in de markt te zetten. Keerzijde is dat de prestaties lager zijn dan van TLC modellen.

Sinds de eerste QLC reviews is de belangstelling in de retailmarkt gering gebleven. Kritische eindgebruikers die vooral snelheid willen en een gering prijsverschil onbelangrijk vinden blijven vragen om TLC modellen.

In de zakelijke markt is QLC nog niet eens doorgedrongen. De vierde laag zorgt niet alleen voor lagere performance. De verwachte levensduur van de schijven is ook lager want het aantal writes en de hoeveelheid data die gemiddeld kan worden geschreven is lager. Uit voorzichtigheid blijven enterprises en datacenters dus weg van QLC. Al met al is de adoptie van die type SSD’s niet wat de fabrikanten hoopten en nodig hebben. Het is voor hen immers interessanter de focus op maar een technologie te hebben.

Promotie

In de context van een terughoudende marktvraag moet de presentatie van Micron op de FMS19 worden gezien, net als de recente aankondiging van Pure Storage met de eerste QLC AFA te komen. Het belangrijkste betoog van beiden is dat QLC sneller en betrouwbaarder is dan gewone HDD’s. Waar met een kleine boog omheen wordt gegaan is onderbouwing van die betrouwbaarheid. Micron heeft op de FMS19 vergelijkingen gemaakt op basis van begrippen die elders weinig worden gebruikt. Echt behulpzaam is dat niet.

Waar met een grotere boog omheen wordt gegaan is de prijsstelling. QLC als losse SSD’s en AFA gebaseerd op deze techniek kunnen goedkoper zijn dat TLC. Dat is evident. Ze blijven echter nog steeds aanzienlijk duurder dan conventionele HDD’s. De lovende woorden van Micron over de techniek zijn daar geen oplossing voor. Een lagere prijs is evenmin een doorslaggevend argument voor een doelgroep die betrouwbaarheid en beschikbaarheid de hoogste prioriteit moet geven. Wat dat betreft is de communicatie van Micron even voorspelbaar als onverstandig.

Share