Minder servers en minder storage devices

Er zijn twee nieuwe onderzoeken verschenen die het nodige vertellen over de IT markt. De Dell’Oro Group heeft de servermarkt van Q1-2019 onder de loep genomen. IDC doet dat uiteraard ook, maar voor dit artikel is de kijk op storage voor de zelfde periode van belang.

De twee persberichten over de onderzoeken sluiten naadloos op elkaar aan. Dell’Oro ziet dat het afgelopen kwartaal de groei van de wereldwijde servermarkt bijna tot stilstand is gekomen. Tussen Q1-2018 en Q1-2019 ziet het een marginale plus van 1%. Als verklaring wordt de sterke groei van 2018 genoemd, maar bij die bewering kunnen vraagtekens worden gezet. Sinds de zomer 2018 staan volgens andere bureaus de seinen voor dit deel van de markt namelijk op oranje dan wel rood.

De gerapporteerde 1% groei is trouwens gebaseerd op de omzet. Er zijn minder systemen verscheept, maar wel tegen hogere prijzen. Of dit de impact is van de vermeende problemen bij Intel blijft verder onvermeld. Logisch is dat het een deel van de krimp verklaard. De olifant in de kamer is natuurlijk de handelsoorlog tussen de VS en de VRC.

IDC wijst de markt op tekenen voor een afvlakking van groei voor externe storage systemen. De omzet van spinning, hybride en AFA systemen blijft ver achter bij die van vorig jaar. Zo ziet men voor AFA eem omzetgroei van 17,5% in vergelijking met Q1-2018. Nog steeds een goede groei, maar wel een behoorlijk stuk minder dan de voorgaande cijfers die tussen de 38% (Q4) en 57% (Q1) lagen. Het betrekken van die cijfers in het overzicht laat zien dat deze markt al enige tijd aan snelheid verliest.

Het bijzondere aan de cijfers van IDC is dat het afvlakken van de groei overal zichtbaar is. Van A-merken tot ODM, overal staan de cijfers onder druk. Het verhaal van de ODMs is daarbij zeer verhelderend. 5% minder omzet, maar wel 16% meer capaciteit. Bij ODM storage staan dus de prijzen onder druk, waardoor de klant meer voor minder krijgt.

Daaruit blijkt dus een verschil tussen de server en storage markt. In het eerste geval gaat omzet stagnatie gepaard met hogere eindprijzen, in het andere is er schijnbaar zoveel aanbod dat de prijzen verder naar beneden gaan.

Share

1 thought on “Minder servers en minder storage devices

  1. Pingback: Het verhaal achter de Dell prijsverlaging | Technite - Provider & Security nieuws

Comments are closed.