kwartaalcijfers grafiek cijfers

Minder vraag naar NAND en DRAM – wat is de impact op storageproducten

Dat de vraag naar NAND en DRAM de komende periode zal afnemen is ondertussen genoeg beschreven. De vraag waar iedereen in de IT sector mee zit is wat daarvan de impact is op zijn producten of diensten. Wat gebeurt er met storageproducten?

Makkelijke vraag

Op het eerste gezicht is dit een makkelijk te beantwoorden vraag. Als er minder NAND wordt verscheept komen er minder producten op de markt die dat nodig hebben. SSD’s zijn dan de meest voor de hand liggende productgroep. Minder DRAM betekent dat er minder servers, desktops, chromebooks, laptops, maar ook smartphones uitgeleverd gaan worden.

Minder producten betekent minder te verkopen. De omzet van veel schakels in de keten zal dus onder druk komen te staan. Het verhogen van de prijzen kan dat maar deels compenseren. Een te hoge prijs zal immers leiden tot nog meer vraaguitval bij eindklanten.

Complexe keten

Maar DRAM en NAND zijn deel van een complexe keten. Bij alle cijfers over shipments moet ook worden onthouden dat er voorraden zijn bij de fabrikanten. Die voorraden zijn in een aantal gevallen historisch hoog. Men heeft om de impact van mogelijke lockdowns te verkleinen de magazijnen maximaal gevuld. Dat is een reden waarom de vraag naar nieuwe componenten nu zoveel lager is. Eerst moeten de magazijnvoorraden worden afgebouwd.

Dat afbouwen gaat langzamer dan verwacht, want de vraag is gering. Dell heeft dat slim verwoord door aan te geven dat het snel en uit voorraad kan leveren, omdat het productievolume in het afgelopen kwartaal hoger was dan nodig. Andere bedrijven gebruiken andere bewoordingen, maar onder de streep is het verhaal gelijk. Of het nu gaat op desktops of complete harde schijven of smartphones, overal zijn de voorraden behoorlijk tot uitzonderlijk hoog.

Die voorraden zijn een factor die gaat zorgen voor een verlaging van het innovatie tempo. Het heeft simpelweg weinig zin nu iets nieuws op de markt te zetten. Als daar al voldoende vraag naar is, dan zet dat een streep door de pogingen de bestaande voorraden af te bouwen.

Balans

Bedrijven moet daar een balans gaan vinden. Niemand is het namelijk gewend de roadmap aan te passen zoals dat nu nodig lijkt te zijn. Die roadmaps zijn bijvoorbeeld ook gedeeld met beleggers. Elke grotere aanpassingen moet dus leiden tot een ad-hoc mededeling. Daar zit niemand op te wachten, want dat leidt tot druk op de aandeelprijs.

Nu al is zijn er indicaties dat makers van complete systemen vaker dan voorheen de kortingen opschroeven om maar van de oudere voorraden af te komen. Het succes daarvan is nog niet bekend. Maar als er nog zoveel machines in de magazijnen staan kunnen Samsung, Micron en alle andere aanbieders onmogelijk de output van DDR5 of de nieuwste NAND modules opschroeven.

Aankoop uitstellen

De eindklanten, maar ook de wederverkopers, merken dat series van producten nu langer leverbaar zijn dan voorheen. Daarmee neemt de druk af nu storageproducten aan te schaffen. Verder kan iedereen de neerwaartse prijsdruk voor bepaalde producten waarnemen. Ondanks de inflatie kan geheugen of storage goedkoper zijn dan voor de zomer. Ook dat is reden aankopen uit te stellen.

Kortom, aan de vraagzijde is er geen reden aankopen naar voren te halen. Aan de aanbodzijde is er weinig ruimte het assortiment van componenten of complete storageproducten grondig te wijzigen. Om het nog lastiger te maken is er nog de kans dat vanuit China de markt overspoeld gaat worden met componenten. Dat zal de prijsdruk doen toenemen, dat het extra vraag creëert is minder waarschijnlijk.

Minder nieuwe producten heeft overigens ook gevolgen voor de media. Er valt minder over te schrijven. Dat is enige tijd een zichtbare trend bij zowel generieke IT blogs als blogs als Storagenieuws die alleen de ontwikkelingen rond storageproducten bijhouden.

Share