NAND fabrikanten profiteren van hamsteren door cloud providers en OEM’s

      Comments Off on NAND fabrikanten profiteren van hamsteren door cloud providers en OEM’s

trendforceTrendforce ziet druk op de NAND prijzen, maar ook dat cloud providers en OEM’s al langer SSD’s hamsteren. Hierdoor daalt de prijs voor NAND en de eindproducten nu nog niet, hoewel het shipment volume aanzienlijk is afgenomen.

Hyperscalers hamsteren

De berichtgeving van Trendforce heeft als belangrijkste component de melding dat hyperscalers en cloud providers in de VS en de VRC agressief inkoopbeleid hanteren. De grote volumes die zijn schijnbaar al langer uit de markt halen is een van de voornaamste redenen waarom de prijs voor NAND niet naar beneden gaat. NAND geheugen is zoals bekend een van de componenten die nodig is in een SSD schijf.

OEM’s hasmteren

Om aan de vraag te kunnen voldoen wordt door OEM’s schijnbaar ook al langer gehamsterd. Het wordt iets anders verwoord, maar de melding dat ze een “safe level of inventory” opbouwen zegt genoeg.

NAND Prijsdruk

Veel vraag zou moeten leiden tot hogere NAND prijzen. Dat is wat Trendforce dan ook ziet. Hert voegt er wel aan toe dat dit het risico met zich mee brengt dat tegen Q3-2020 de voorraden weer zo hoog zijn dat de prijzen wel moeten dalen.

Dat geldt dan overigens niet voor alle andere SSD’s. Hier zou sprake zijn van minder NAND aanbod. Fabrikanten passen de productie aan om aan de cloud vraag te kunnen voldoen. Dan blijft er minder capaciteit voor consumenten en broadline onderdelen over. De retailprijzen kunnen daarom het komend kwartaal met 5% stijgen.

Eenzijdig

Het betoog van Trendforce gaat uit van een gelijke NAND productie en een continue hamsteren. Wat mist is de impact van de economische stagnatie en terugval die door het Corona virus ontstaat. Die leidt namelijk onherroepelijk tot vraaguitval bij de klanten.

Het idee dat cloud providers profiteren van het verplichte thuiswerken klopt maar gedeeltelijk. Als fabrieken sluiten of hotels dicht gaan worden er minder cloud diensten afgenomen en zal bijvoorbeeld de storage vraag gebaseerd op zowel cloud als reguliere hardware toepassingen ook minder snel toenemen. Dat Dell EMC vorige week de gepubliceerde verwachtingen voor het komend kwartaal heeft teruggetrokken is een signaal dat niet onderschat moet worden.

De melding van Trendforce is derhalve een eenzijdige en daarmee onvolledige kijk op de markt.

Share