NetApp ondervindt meer tegenwind dan de markt ziet?

      Comments Off on NetApp ondervindt meer tegenwind dan de markt ziet?

De omzet- en winstcijfers waarmee NetApp vorige week kwam duiden op tegenwind. Toch zijn ze door de beurs neutraal ontvangen. Na bekendmaking volgde geen koersdaling zoals recent bij andere fondsen het geval was. Het aandeel is zelfs iets in waarde toegenomen. Min voor de omzet wordt schijnbaar volledig gecompenseerd door de plus die elders is behaald.

Min

De min van Netapp komt door een duidelijk zichtbare tegenwind . Het bedrijf zag de afgelopen drie kwartalen de omzet achter blijven ten opzicht van het zelfde kwartaal een jaar geleden. De meest recente cijfers duiden op een omzetdaling van bijna 10%. De situatie met twee jaar geleden laat een gemixed beeld zien, maar inmiddels zijn is er al een kwartaal dat twee jaar achtereenvolgend gekenmerkt wordt door een geringere omzet. Voor het hele jaar houdt NetApp rekening met een omzetdaling van 8%.

Deze cijfers zouden reden voor enige ongerustheid kunnen zijn. Doet NetApp het minder goed dan de markt of is storage een sector waar de device vendoren de strijd met de cloud aanbieders aan het verliezen zijn?

Plus

Net App heeft de omzet zien dalen of achterblijven. Die trend is al langer zichtbaar en daarover is ook met de markt gecommuniceerd. Die tegenvallende cijfers waren dus geen nieuw slechts nieuws. De markt kreeg voor het eerst de gedetailleerde cijfers per productgroep te zien. Een omzetgroei van 30% voor AFA systemen en +167% voor de cloud services zijn goed. Ze bieden tegenwicht voor de neerwaartse druk op totale omzet. Het zijn deze plussen die door de handel zijn gewaardeerd en leidden tot een lichte koersstijging.

Afdingen

Maar toch valt er wel iets af te dingen op het betrekkelijke succes van NetApp. Het is met name de quote van CFO Pasek die vreemd overkomt.

[Pasek] cited ongoing uncertainty in Europe, China and Japan for what he described as a slowdown in spending by large companies. But he said the company was still doing well in Europe despite the macroeconomic challenges. (citaat SiliconAngle)

Hier staat feitelijk dat NetApp het van alle grotere markten alleen in de VS goed doet. Is dat niet een signaal dat de verkoopmachine van NetApp nog steeds niet optimaal inspeelt op lokale en regionale marktontwikkelingen?

Share