Nieuwe optical discs van Sony – tot 5,5TB op een schijf

      Comments Off on Nieuwe optical discs van Sony – tot 5,5TB op een schijf

Sony optical discOp de SC19 conferentie is ook Sony aanwezig. Dat lijkt op het eerste gezicht een rare keuze voor het Japanse bedrijf dat vooral wordt geassocieerd met video en audio. Minder bekend is dat Sony nog steeds een belangrijke speler is als het om optical discs gaat. Daarmee heeft Sony op SC19 een primeur laten zien.

Een week voor het begin van SC19 is Sony al met het persbericht naar buiten gekomen. Deze conferentie in de VS is de eerste gelegenheid de “Optical Disc Archive Generation 3” devices en tapes te zien. De derde generatie is een grote stap voorwaarts ten opzichte van de huidige Gen2 hardware en discs. Als leessnelheid geldt dat deze met maximaal 375 MB/s tot 50% hoger is. De capaciteit van de cartridges voor de discs is ook toegenomen. Dat wordt nu tot 5,5TB, waar Gen2 tot 3,3TB komt.

Leverbaar

Levering van de nieuwe Sony optical is vanaf begin 2020 mogelijk. Dan zal ook een grotere markt dan de gebruikers van supercomputers worden geadresseerd. De voordelen van optische discs, waaronder:

The next-generation media is resistant to temperature and humidity changes and is superior at withstanding external factors including water, light and EMP (Electronic Magnetic Pulse) events.

zijn namelijk voor veel sectoren belangrijk en relevant. Verder is het een manier van dataopslag die – in tegenstelling tot koude cloud storage – bijna geen stroom vergt. Sony gaat uit van een levensduur van de drager tot 100 jaar!

De Sony producten zijn overigens in nauwe samenwerking met Panasonic en Qualstar ontwikkeld. Nu is ook duidelijk waarvoor precies dat bedrijf de laatste jaren op een forse financiële bijdrage van Sony kon rekenen.

Share