Nieuwe tape specificatie verdient aandacht

      Comments Off on Nieuwe tape specificatie verdient aandacht

De aandacht voor tape is de afgelopen periode kort toegenomen. Reden is een juridisch geschil tussen de twee fabrikanten. Zoiets valt de markt en pers op. Veel minder valt op dat er een nieuwe Linear Tape File System (LTFS) formaat specificatie door SNIA is goedgekeurd.

SNIA staat voor het industrie brede platform voor storage. Alle mogelijke vormen van storage worden in werkgroepen besproken. Doel is te komen tot breed gedragen standaarden, hoge interoperabiliteit en dergelijke. Dat leidt tot ISO standaarden.

Voor LTFS is ISO standard ISO/IEC 20919:2016 relevant. Hierin staat beschreven waaraan de tape opslag moet voldoen. Dat betreft zaken als formaat van de datablokken, voorgeschreven labels en andere markers. SNAI heeft nu overeenstemming bereikt over versie 2.5 van de standaarden. Dat zal dus zijn weg gaan vinden naar de ISO die daarop gaat worden aangepast.

In een handige Q & A blogpost op de SNIA site staat te lezen wat er gaat veranderen en waarom dat goed nieuws is voor de gebruikers van LTFS. De twee belangrijkste zijn is dat door de nieuwe standaard een tape efficiënter wordt beschreven (trefwoord ” incremental index”. Daardoor neemt de lees- en schrijfsnelheid en capaciteit toe. Dat laatste zorgt dan weer voor lage storage kosten.

Er gebeurt echt het nodige op het gebied van tape opslag. Dat de tape specificatie V2.5 de deur openzet naar tape capaciteiten – binnen de huidige formfactor – van 300TB verdient minstens even zo veel aandacht als een juridisch geschil tussen twee fabrikanten.

Share