verlies verliesgevend

Nutanix en Pure Storage blijven geld verbranden

verlies verliesgevendVorige week zijn de kwartaalcijfers van Nutanix en Pure Storage verschenen. Beide bedrijven wijzen op de groei in omzet en klanten. Onder de streep blijven de twee echter gewoon verlies maken. Dat de aandelen van de bedrijven weinig bewogen zegt veel over het vertrouwen van beleggers.

Structureel verliesgevend

Al eerder is op dit blog verbazing geuit over het feit dat deze twee storage specialisten structureel verliesgevend zijn. 2020 was voor beiden een slecht jaar. Dat zal deels te maken hebben gehad met de Covid-19 maatregelen. Bedrijven hadden minder oog voor storage investeringen, het faciliteren van thuiswerken had de hoogste prioriteit. Elders werd natuurlijk de hand op de knip gehouden.

Maar die argumenten moeten in het licht worden gezien van verliezen uit het jaar 2019 en eerder. Dat het eerste kwartaal in 2021 voor de twee ook met een dikke rode min eindigde geeft ook te denken. Of de klanten hebben nog steeds de investeringen op een lager pitje gezet, of de businesscase klopt nog steeds niet.

Meer klanten en omzet

Aanwijzingen voor dat laatste zijn er genoeg te vinden. Zowel Nutanix als Pure Storage claimen namelijk meer klanten te hebben dan eind 2020. Een netto aanwas van klanten zorgt ook voor een hogere omzet. Die hogere omzet behalen heeft wel een prijskaartje. Nutanix kan trots wijzen op een 8 procent hogere omzet en een halvering van het verlies. Het betekent nog steeds dat het verlies meer dan een derde van de omzet is. Bij Pure Storage staat de omzet op +12 procent en het verlies is met ongeveer 5 procentpunten gedaald. Het kwartaalverlies bedraag meer dan een kwart van de omzet.

Beide bedrijven blijven dus geld verbranden. Beleggers hebben al lang geleden de aandelen op afstand gezet. De handel is gering. Dat er links en rechts in het personeelsbestand wordt gesneden maakt geen indruk meer. Voor klanten kan het een ander verhaal zijn. Het verloop binnen de bedrijven heet hoger dan met marktgemiddelde te zijn.

Share