Nutanix

Nutanix hard op weg naar een nieuw recordverlies

Nutanix noteert deze week weer eens onder de uitgiftekoers van begin 2016. Met een nieuw recordverlies in de boeken is dat ook begrijpelijk. Aandeelhouders hebben zo veel betere alternatieven dat de vraag moet zijn wie hier nog zijn geld instopt.

Kwartaalcijfers

De presentaties van de kwartaalcijfers van Nutanix beginnen ondertussen op een grijs gedraaide plaat te lijken. De betere omzet wordt in het zonnetje gezet. Nieuwe klanten met bekende namen worden op een voetstuk gezet. Het bedrijf stop in dat laatste veel tijd en energie. Er is een verzameling van logo’s met alle klanten die dagelijks wordt bijgehouden.

In overzicht wordt steeds groter. Churn valt weinig op. Uit de weergave kan niet worden opgemaakt of iedere klant ook per kwartaal meer omzet genereert. Dat soort data wordt op een andere manier gepresenteerd. Volgens het bedrijf is daar geen vuiltje aan de lucht. Meer klanten, meer omzet, meer omzet per klant en een hoge tevredenheid.

Weer meer verlies dan omzet

Die prestatie heeft een prijskaartje dat elke beschrijving tart. Elke Dollar omzet gaat gepaard met meer dan een Dollar netto verlies. Voor het afgelopen kwartaal was het verlies ruim 10 procent hoger dan de totale omzet.

Het tempo waarin geld wordt verbrand is al jaren een punt van kritiek. Een punt ook dat compleet wordt genegeerd bij de presentaties van de cijfers. De omzetgroei is het enige dat wordt toegelicht. Verlies is in het beste geval een detail.

Waarom bestaat Nutanix nog?

In de markt is steeds vaker te horen dat er maar een reden is waarom het bedrijf nog bestaat. Dat heeft te maken met de deals met enkele grotere hardware vendoren. Zij hebben Nutanix nodig om de eigen klanten beter te kunnen bedienen. Elke vendor heeft links en rechts bedrijven opgekocht om het eigen portfolio te versterken. Geen van hen heeft op dit moment zin Nutanix in te lijven. Met de eigen aankopen hebben ze ook nog geen goed alternatief in huis.  De bekende vendor en platform lock-in speelt hier een rol. In dat scenario bestaat het bedrijf dus bij de gratie van een paar grote spelers. Zij willen er wel zaken mee doen maar verder niet de vingers aan willen branden. En zolang niemand beweegt kan Nutanix verlies op verlies stapelen en afstevenen op weer een recordverlies.

Share